Greenwayfood

by Petr Klíma

Smetanová omáčka se smrži a opékaným tofu

, ,
Smetanová omáčka se smrži a opékaným tofu

Smrže spolu s kačenkami patří mezi první trofeje houbařské sezóny. Ne každý je však zná a sbírá. Začínají většinou růst začátkem března a můžeme v lese najít zhruba do května. Jejich struktura a zvláštní vzhled žeber připomíná včelí plásty. Já je teda v lese nenasbíral, nejsem úplně dobrý houbař. Sehnal jsem je na farmářském trhu na Kulatáku, kam jsem zavítal poprvé v této sezóně. Jejich úprava je poměrně rychlá a proto vzniknul relativně jednoduchý pokrm, který nyní můžete vyzkoušet.

3 porce
doba přípravy 30 minut

Na povrch
200 g tofu natural
2 lžíce sojové omáčky /tamari/
špetka mletého pepře
120 g čerstvých smržů
olivový olej
1 lžička drceného kmínu
2 malé stroužky česneku
200 ml sójové omáčky
1 lžička hrubozrnné hořčice
1 lžička lahůdkového droždí
malou hrstku čerstvého estragonu
/může být petrželka nebo tymián/
mořská sůl

Návod

  1. Tofu nakrájíme na libovolné plátky, polijeme omáčkou a troškou oleje, opepříme a necháme chvíli marinovat. Vložíme na malou pánev s rozehřátým olejem a zprudka orestujeme. Vyjmeme na talíř a dáme stranou.
  2. Na stejném oleji v malé pánvi restujeme pár minut omyté smrže. Ke konci přidáme kmín a rozetřený česnek a opět chvíli zarestujeme,
  3. Zalijeme smetanou, přidáme hořčici, osolíme, opepříme a chvíli povaříme. Nakonec dochutíme droždím a přisypeme nasekaný estragon. Vložíme zpět prohřát tofu a můžeme servírovat.

    Můj tip:
    v omáčce můžete povařit pár kuliček růžového pepře. Servírujeme s noky, rýží nebo třeba jen s chlebem. Jarní dodatek k tomu vytvoří hlávkový salát s ředkvičkami.

 

Dovednosti

Zveřejněno

16.4.2017

Vložit komentář

Share This