Greenwayfood

by Petr Klíma

Smetanová MRKVIČKA s uzeným tempehem

, ,
Smetanová MRKVIČKA s uzeným tempehem

Tento recept je super jednoduchý, vaří se v jednom hrnci a zvládne i nezkušená hospodyňka. Když jsem tento recept tvořil, tak jsem trochu myslel na děti. Těm mrkvička chutná, jídlu dodává příjemnou sladkost a určitě se po něm ještě chvíli oblizují.A takových strávníků je u nás v restauraci hned několik. Možná je zbytečné psát, jak zdravá je mrkev nebo třeba tempeh. Zaměřil bych se tentokrát na kurkumu, která hraje v tomto receptu vekou roli. Působí v těle především protizánětlivě a proto bychom měli tento prášek z exotického kořene více zařazovat do svého jídelníčku. Jak jinak než v BIO kvalitě, doporučuji koupit od firmy Sonnentor, ta kvalitu zaručuje vždy.

3-4 porce
Doba přípravy: 45 minut

Budeme potřebovat:
4 pl oleje
2 cibule
1 balení uzeného tempehu
1 čl tymiánu
4 pl omáčky tamari
1 pl mleté kurkumy /koupit/
700 ml vlažné vody
4 mrkve /450g/
1 pl kukuřičného škrobu
1 čl mořské soli
1 dcl sójové smetany
plocholistá petrželka

Návod

  1. V hrnci s rozpáleným olejem osmahneme cibulku do růžova. Přidáme na kostky nakrájený tempeh, tymián a chvíli orestujeme. Zastříkneme sójovou omáčkou, přidáme pár lžic vody, kurkumu a zprudka zasmažíme. Zalijeme vodou, vsypeme na kolečka nakrájenou mrkev a dusíme, dokud mrkev nezačne měknout.
  2. Dosolíme, zaprášíme škrobem a necháme zhoustnout. Odstavíme z plotny, vlijeme sójovou smetanu a vsypeme část nasekané petrželky. Dle potřeby opět dochutíme solí.DSC_7534

Můj tip:
Do jídla se můžeme přidat během varu na kostky nakrájené kyselé okurky. Servírujeme s pečenými brambory nebo jasmínovou rýží

DSC_7472

 

Vložit komentář

Dovednosti

Zveřejněno

17.12.2016

Share This