Vždy mám doma spoustu sušeného ovoce, semínek nebo ořechů. Nakonec všeho vánočního pečení udělám něco nevšedního z těchto surovin. Je to vždy experiment, letos z toho vznikly.
30 ks cukroví
Máčení slunečnice 12 hodin
Doba přípravy 50 minut i s pečením
Budeme potřebovat:
200 g slunečnice
200 g datlí
30 g máku
30 lněného semínka
50 g sušené citrónové kůry
1 ks citrón
1 čl skořice
Na zdobení:
karobové bonbony
kustovnice
mandle plátky
kokos
vše co je doma
Návod:
- Do mísy dáme slunečnici, zalijeme vodou tak, aby byla celá ponořená. Necháme v lednici nabobtnat do druhého den.
- Ze slunečnice slijeme důkladně vodu, přidáme, citronovou kůru, skořici, mletý mák a lněné semínko. Celé zlehka zamícháme.
- Do mixeru dáme krátce namočené datle, zastříkneme šťávou z celého citronu a umixujeme do jemné hmoty. Tuto hmotu přidáme k suché směsi a celé důkladně prohněteme.
- Směs vtlačíme po částech do libovolných formiček na plech s pečícím papírem. Pečeme v troubě na 150°C 10-15 minut, dokud nezačnou hnědnout.
- Vychladnuté cukroví můžeme zlehka polít rozpuštěným karobem, nebo na každou přilepit kustovnici, kokos nebo mák. Jako lepidlo zde opět poslouží karob.
Rada bych toto na vanoce, ale jak dlouho vydrzi, když v nem jsou datle? Ma to nejakou rychlou spotřebu ci ne? Dekuji
Určitě je dělejte co nejblíže vánocům, nám vydrželi do nového roku, dal bych jim tak 10 dní v chladu.