Když jsem chystal tento recept, měl jsem v plánu udělat pizzu, která bude zdravá a hlavně neobyčejná, o což se vlastně snažím u každého receptu. No, pizza to úplně není, spíše by to mohla být ta americká DEEP pan pizza, 🙂 tak se tomu nějak říká, jestli se nepletu. Nebo třeba nenasytná pizza s vyšší vrstvou těsta. Ale pozor, celkový dojem z chuti je výtečný! Smetanové pesto se velice dobře doplňuje s jemnou strukturou bílého chřestu.
Koláč ⌀ 35 cm
doba přípravy 60 minut
Budeme potřebovat:
Těsto:
250 g celozrnné pšeničné mouky
50 g hladké pšeničné mouky
1 pl hnědého třtinového cukru
200 ml teplé vody
2 čl sušeného droždí
2 pl panenský olivový olej
1 čl provensálského koření
Na potření:
1 dcl sójové smetany
hrst čerstvé bazalky
1 stroužek česneku
mořská sůl
hrstka pinií
Na koláč:
5 ks bílého chřestu
1 žampiony
1 malá červená cibule
hrstka černých oliv
trochu pinií
mletý pepř
Návod
- Obě mouky, sůl a bylinky vsypeme do větší mísy. Do teplé vody vložíme droždí s cukrem, zamícháme a necháme 5 minut zpěnit. Kvásek vlijeme do mouky, přidáme olej a vypracujeme vláčně těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout (asi 25 minut). Než vykyne, připravíme si další suroviny.
- Chřest oloupeme a vložíme do vroucí osolené vody. Vaříme asi 7 minut. Scedíme a necháme vychladnut.
- Z bazalky, smetany, česneku a soli umixujeme řidší pesto.
- Nakynuté těsto roztlačíme rukama na plech s pečícím papírem. Je dobré těsto mírně polít olejem, bude se nám lépe roztahovat. Potřeme pestem (trochu si necháme na závěrečné polití). Poklademe kolečky cibule, plátky žampionů, olivami a plátky rozkrájeného chřestu.
- Zlehka polijeme zbytkem pesta, posypeme piniemi, opepříme a dáme péct na 175 °C asi 20 minut, dokud boční strany nezhnědnou.
Můj tip:
Pokud máte rádi těsto tenčí, vtlačte na plech co nejvíce, těsto i tak trochu nabyde. Na talíři zlehka polijte olivovým olejem.