V mé první zeleninové kuchařce, která vyšla minulý podzim, jsem uveřejnil recept na polévku z pečeného celeru v uzené paprice. Polévka je jemná a má velice neobvyklou chuť. Ale co je mnohem lepší mňamka než tato polévka, je tento salát. Musím říct, že opravdu předčí i tuto polévku. Tento zajímavý salát jsem ochutnal velice dávno, v době, kdy jsem působil ještě v Anglii. Jak jsem ho ochutnal, tak jsem nevěřil, jak může být něco tak dobrého a je pravda, že jsem zprvu ani nepoznal, že se jedná o celer. Myslím, že tento salát bude chutnat i těm, kteří bulvový celer příliš nemusí.
Počet porcí 5
Doba přípravy 45 minut
Budeme potřebovat:
2 menší celery
2 lžíce uzené papriky
5 lžic slunečnicového oleje
1 lžička soli
400 g sójového jogurtu Sojade
1 stroužek česneku
½ lžičky mletého pepře
pažitka
Návod:
- Oloupaný celer rozkrájíme na čtvrtky, poté na hrubší plátky, osolíme, posypeme paprikou, a spolu s olejem zamícháme. Vložíme do trouby předem vyhřáté na 180°C a pečeme asi 25 minut do poloměkka. Během pečení je dobré jednou celer promíchat.
- Vychlazený celer vsypeme do větší mísy, přidáme jogurt, utřený česnek, najemno nakrájenou pažitku, ještě jednou osolíme a promícháme. Na talíři opět posypeme pažitkou.