Greenwayfood

by Petr Klíma

Rýžový salát s romanesco

,
Rýžový salát s romanesco

Romanesko neboli kvěkolice je druh brukve, která se tvarem podobá květáku a barvou brokolici. I proto také ten směšný český název. Tato vzhledově bizarní zelenina původem z Itálie obsahuje spoustu vitamínů, které jsou však obsažené především v syrové podobě. I proto jsem ji nechal v tomto salátu syrovou. Pokud neholdujete příliš syrové zelenině, můžete před použitím růžičky zlehka povařit, ne však více než 3 minuty pro zachování vitamínů.

4 porce
Doba přípravy 50 minut

Budeme potřebovat:
1 menší Romanesco
200 g tříbarevné rýže / divoké rýže/
1 menší žlutá paprika
hrst cherry rajčátek
2 stroužky česneku
½ citronu
olivový olej
mořská sůl
čerstvě mletý pepř
hrstky čerstvé oregana

DSC_2510

Návod

  1. Romanesco nakrájíme na malé kousky, papriku na kostičky a vložíme do misky. Přidáme rozetřený česnek, osolíme, zastříkneme citronem a zalijeme větším množstvím oleje. /cca ½ dcl. / Zamícháme a necháme marinovat nejméně hodinu.
  2. Rýži propláchneme, zalijeme 2 a ½ násobným množstvím vody, osolíme a přivedeme k varu. Ztlumíme a na mírném ohni vaříme asi 30 minut. Po uvaření vsypeme do větší mísy a necháme důkladně vychladnout.
  3. Do mísy s rýží přidáme nakrájená rajčátka, marinovanou zeleninu, nasekané oregano, opepříme a zlehka osolíme.
  4. Celý salát důkladně promícháme a můžeme servírovat.Tip:
    Hotový salát můžeme posypat marinovaným tofu nebo vegeatráni balkanským sýrem

Vložit komentář

Dovednosti

Zveřejněno

19.7.2016

Share This