Abych pravdu řekl, kokosky jsem snad nikdy nedělal, i když kokos miluji. A tak jsem se do toho pustil. Samozřejmě nepřipadaly v úvahu vaječné bílky, přemýšlel jsem tedy, jak na to. U nás v krámě mi do oka padly rýžové vločky. Vytvořil jsem z nich jakousi hmotu slazenou sirupem a vanilkovým cukrem. Efekt je dobrý a hlavně jsou hotové hned, zvládne to i amatér.
25 kokosek
Doba přípravy 40 minut
Budeme potřebovat:
250 ml sójové smetany
100 g rýžových vloček
150 g strouhaného kokosu
100 g rýžového sirupu
1 vanilkový cukr
1 bio pomeranč
100 g hořké čokolády na vaření
2 pl kokosového tuku
1 čl třtinového hnědého cukru
Návod:
- Smetanu vlijeme do hrnce. Přidáme 1 dcl vody, 1 dcl pomerančové šťávy, vanilkový cukr a vločky. Přivedeme k varu, ztlumíme a pozvolna vaříme asi 12 minut, dokud vše nezhoustne.
- Odstavíme, přidáme sirup, jemně nastrouhanou kůru z pomeranče, kokos a vše důkladně promícháme. Necháme chvíli vychladnout.
- Naplníme sáček na zdobení a děláme malé kokosky na plech s pečícím papírem. Pečeme na 175 °C 10-12 minut do zhnědnutí.
- Necháme vychladnout a máčíme spodní stranou v rozpuštěné čokoládě s tukem a cukrem.