Greenwayfood

by Petr Klíma

Rychlá fazolová polévka s kukuřicí

Rychlá fazolová polévka s kukuřicí

Není vždy je čas, vařit si komplikovaná jídla, především během léta, na tom se shodneme. Díky plechovce fazolí, kterou seženete skoro všude, bude vaření potažmo tato výtečná polévka hotová rychle a také bude splňovat patřičné výživové požadavky. Hlavně je plná kvalitní bílkoviny a taktéž chutí, které vás mile překvapí. Jedna nevšední chuť, kterou bych toto cestou také rád zviditelnil, je díky krabičce koření jihoafrické směsi Chakalaka. Jemně pikantní voňavá kombinace velice dobře svědčí orientálním jídlům z luštěnin, vhodná i do kuskusu nebo pomazánek, fantazie se meze nekladou.

Počet porcí 5
Doba přípravy 50 minut

Suroviny:
1 červená cibule
4 lžíce olivového oleje
2 stroužky česneku
140 g redukovaného rajského protlaku
1 vrchovatá lžíce tmavého cukru
1 vrchovatá lžíce koření Chakalaka
1 kostka zeleninového bujonu
1 červená paprika
1 plechovka (400 g) uvařených bílých fazolí
1 malá plechovka (250 g) sladké kukuřice
mořská sůl
petrželka hladká

Návod:
1. Do většího hrnce s rozpáleným olejem vložíme postupně na jemno nakrájenou cibuli, česnek, protlak, cukr a směs koření. Vkládáme každou surovinu postupně a každou zvlášť orestujeme. Po orestování koření zalijeme 1 vlažné vody, vložíme bujon, na malé kostičky nakrájenou papriku a povaříme asi 5 minut.
2. Dále vsypeme scezené fazole, kukuřici a opět necháme pozvolna asi 10 minut probublávat.
3. Dochutíme solí, dle potřeby lze ochutit šťávou z citronu nebo limetky.
4. Servírujeme s nasekanou petrželkou a čerstvým pečivem.

Můj tip: do polévky se také hodí lžíce zakysané smetany.

Dovednosti

Zveřejněno

29.7.2020

Share This