Hořčičná omáčka mi vždy moc chutnala, obzvláště ta, kde se používá dijonská hořčice. Toto jídlo jsem v restauraci dělal nespočetně krát, vždy trochu jinak, s bramborem, s paprikami, anebo s pórkem. Nyní jsem recept zpracoval do domácího prostředí tak aby nebyl příliš složitý ale chutnal dobře. Jako přílohu jsme si doma udělali natural rýži míchanou s amarantem, je to pět další vkusný způsob jak amarant zařadit do jídelníčku.
Počet porcí 5
Doba přípravy 50 minut
Budeme potřebovat
2 balení robi nudliček
1 červená paprika
2 lžičky granulovaného česneku
olivový olej
4 lžíce sojové omáčky
mořská sůl
1 červená cibule
2 lodyhy řapíkatého celeru
4 lžíce dijonské hořčice
3 kyselé okurky
3 lžičky kukuřičného škrobu
1dcl rostlinná smetana
čerstvě mletý barevný pepř
pažitka nebo jarní cibulka na posyp
Návod:
- Robi rozdrolíme na pekáč s pečícím papírem, přidáme na kostky nakrájenou papriku, polijeme sojovou omáčkou, olejem, posypeme česnekem a a zamícháme. Vložíme do na 180°C rozehřáté trouby a pečeme, dokud papriky nezměknou a robi nezezlátne, dle potřeby občas promícháme. V hrnci na oleji osmahneme na jemno nakrájenou cibule a řapíkatý celer do zlatova. Ke konci přidáme hořčici (já jednu lžíci dijonské vždy nahradím hořčicí kremžskou nebo hrubozrnnou), kterou také chvíli orestujeme.
- Zalijeme 600 ml vody, osolíme lžičkou soli, a pozvolna provaříme, asi 15 minut. Omáčku rozmixujeme mixerem, vsypeme na kolečka nakrájenou okurku a opět pár minut povaříme. Zapustíme škrobem, který rozmícháme v 100 ml vlažné vody. Vsypeme upečené robi maso, zjemníme smetanou, dle potřeby dosolíme a ochutíme pepřem. Posypeme zeleným, lze také dle potřeby trochu naředit vodou.