Možná si řeknete že na salátu z řepy není žádná věda, ale budete se mýlit. Tento recept z naší restaurace jsem vám sepsal a nafotil z jednoho důvodu. Je jedinečný tím, že řepa je salátu úplně syrová což jsem před příchodem do Prahy nikdy snad nejedl. Takto je salát o dost výživnější něž třeba z řepy předvařené či pečené. V receptu mimo jiné dominuje hořčičná zálivka, která salátu dodává výraznou a ojedinělou chuť, doporučuji vyzkoušet zakoupit tento druh plnotučné hořčice od Natural Jihlava, která je o chlup zdravější, než klasické konvenční hořčice ze supermarketů, rádi ji používáme i u nás v restauraci.
Počet porcí 4 přílohové
Doba přípravy: 20 minut
Budeme potřebovat:
500 g červené řepy
2 lžíce nakládaných kaparů
vlašské ořechy
hrstka hladké petrželky nebo pažitky
zálivka
1 velká lžíce plnotučné hořčice
2 lžíce citronové šťávy
2 lžíce olivového oleje (já použil tento s tymiánem)
1 utřený stroužek česneku
½ lžičky mořské soli nebo solného květu
špetka mletého pepře
Návod:
-
Řepu oloupeme a nastrouháme na hrubším struhadle.
-
Umícháme si ze všech surovin zálivku, přidejte i trochu vlažné vody, aby se se suroviny dobře rozmíchali a spojili.
-
Zálivku přidáme do mísy z řepou, přisypeme kapary, na hrubo nasekané ořechy a nasekanou petrželku. Zamíchame a naservírujeme, opět můžeme posypat ořechy a petrželkou.
Můj tip: do salátu můžeme také vyzkoušet přidat najemno nastrouhaný čerstvý křen nebo kousek jablíčka.