Greenwayfood

by Petr Klíma

Rajská RAJTA s cuketami

, , ,
Rajská RAJTA s cuketami

Rajtu neboli raitu či pachadi děláme v restauraci několik let a je to skvělý doplněk k pokrmům s rýží, kdy příjemně obohatí celý pokrm. Raita je původně orientální omáčka, která se běžně skládá z koření, jogurtu a může ji doplňovat zelenina. Právě v orientální kuchyni má za úkol zchladit a vyvážit pikantní chuť na jazyku. Opět se setkáváte s verzí, jak ji dělám v restauraci já. Od klasického receptu se určitě trochu liší, každopádně to není vůbec na škodu. Tento recept vás také naučí, jak požívat ne přišil známé semínka hořčice černé, které mám od Sonnentor, jak jinak než v bio kvalitě. Toto orientální koření, posune každé asijské jídlo o level výše, věřte mi.

 Počet porcí  4
Doba přípravy 45 minut

Budeme potřebovat:
2 lžíce semínek hořčice černé koupit
1 lžíce mletého čerstvého zázvoru
1 lžíce kari koření koupit
2 lžic slunečnicového oleje
lžička mořské soli
400 ml sójového jogurtu
1 mladá cuketa
6 menších zralých rajčat
hrstka čerstvé máty
hrstka čerstvé koriandru

Návod

 

  1. Hořčičná semínka vsypeme na pánev s rozehřátým olejem a necháme chvíli popraskat, odstavíme, přidáme zázvor, kari a zlehka zamícháme. Olej je rozehřátý, takže se koření orestuje i mimo plotnu. Vrátíme na plotnu, zalijeme 1dcl vody, osolíme a asi minutu provaříme. Odstavíme a necháme asi 10 minut vystydnout.
  2. Přidáme jogurt, zamícháme a přelijeme do větší mísy. Vložíme na ½ hodiny do lednice vychladnout. Do mísy přisypeme na plátky nastrouhanou syrovou cuketu, na kostky nakrájená rajčata, nasekaný koriandr s mátou a zlehka zamícháme. Dle potřeby lehce dosolíme.


    1. Můj tip:
      Do salátu vmíchejte uvařenou a vyhlazenou cizrnu, vznikne vám vydatný a orientální druh salátu.

     

     

 

Vložit komentář

Dovednosti

Zveřejněno

28.7.2017

Share This