Tento ryze podzimní pokrm můžeme připravit i v jakémkoliv jiném ročním období, už jen pro dostupnost jeho surovin. Každopádně je přirozené zpracovávat kořenovou zeleninu od podzimu do jara. Opět před vámi stojí bezlepkový recept, tentokrát z klasické bílé quinoi, která je velice výživná a plnohodnotná. Tato jihoamerická pseudoobilovina patřila od pradávna k hlavním zemědělským plodinám v těchto dalekých zemích. Je možná trochu škoda, že se nepěstuje trochu blíže a musí k nám cestovat takovou dálku, na čemž se odráží i její poměrně vysoká cena.
PS: chtěli by jste tuto krásnou misku? Kontaktujte Cyril Hančl keramiku a nějakou si kupte!
4 porce
doba přípravy 50 minut
Budeme potřebovat:
200 g bílé quinoi
1 menší celer
1 malá řepa
2 malé mrkve
1 petržel
1dcl olivového oleje
1 lžíce sušeného provensálského koření koupit
mořská sůl
1 červené cibule
2 stroužky česneku
2 hrstky míchaných oliv
plocholistá petrželka
Návod
- Quinou vaříme ve dvojnásobném množství osolené vody do měkka po dobu 15 min. Odstavíme z plotny a necháme pod pokličkou dojít.
- Kořenovou zeleninu nakrájíme na kostky, dáme na plech, zastříkneme větším množstím oleje, posypeme bylinkami, osolíme, promícháme a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme na 170° asi 30 minut (řepa může být mírně tvrdší). Během pečení několikrát promícháme.
- Ke konci pečení přidáme na měsíčky nakrájenou cibuli, utřený česnek a opět asi 10 minut pečeme.
- Pekáč vyjmeme z trouby, vsypeme quinou, na 1/2 překrájené olivy, nasekanou petrželku, lehce osolíme a důkladně promícháme.
Můj tip:
Na talíři opět posypeme petrželkou, můžeme zakápnout olivovým olejem bebo zastříknout octem basamiko.