Nedávno jsem sliboval, že se zaměřím na červenou řepu a touto cestou vám předhodím několik novejch receptů. Tento první, na tradiční francouzský koláč ve veganské verzi, v sobě skrývá hned několik výtečných, ale hlavně zajímavých surovin. Kromě předem upečené řepy a vele výživného tempehu se v korpusu skrývá pražený ječmen Tsampa, no a místo vajec dohromady koláč pojí sójová smetana, chutná a drží perfekt. Budete překvapení jak syté toto jídlo může být, není nutno žádná další příloha, možná jen nějaký lehký listový salát se zálivkou jako je třeba tato.
Počet porcí 6
Doba přípravy 90 minut
Budeme potřebovat:
600 g červené řepy
5 lžic olivového oleje
½ ližičky sušeného rozmarýnu
1 lžička mořské soli
těsto
280 g ječné Tsampy Pema
100 g rostlinného tuku
12 lžic vlažné vody
½ lžičky mořské soli
na zalití quiche
500 ml sójové smetany Provamel
1 lžička mořské soli
1 lžička provensálských bylin
1 lžíce kukuřičného škrobu
1 lžička sušeného česneku
špetka mleté kurkumy
hrstku slunečnicových semínek
na dokončení
2 větší hrsti rukoly
Návod:
-
Řepu oloupeme, nakrájím na kostky (asi 2×2 cm), vložíme do pekáče, mírně osolíme, polijeme olejem, posypeme rozmarýnem, zamícháme a pečeme na 200°C cca 60-70 minut, občasně promícháme (jelikož se řepa peče dlouho je dobré péct najednou i větší množství, které můžete druhý den využít na polévku, do salátu nebo jen tak jakou výtečnou přílohou).
-
Všechny sypké suroviny a tuk vložíme do mísy, přidáme vodu a vypracujeme těsto, které vtlačíme do předem připravené formy o průměru 20 cm (těsto se drolí a nejde vyválet, je potřeba trochu trpělivosti a zručnosti,, jestli nedisponujete Tsampou, použijte celozrnnou mouku). Vidličkou propícháme vložíme na vyhřáté trouby na 180°C a pečeme asi 10 minut. Vyjmeme a necháme mírně vychladnout. Do formy poklademe polovinu natrhané rukoly, upečenou řepu a na kostky nakrájený tempeh.
-
Ze smetany a zbytku surovin umícháme metličkou směs na zalití, kterou přelijeme připravený quiche, je potřeba aby byla rukola ponořená, aby se nespálila, nakonec posypeme slunečnicí. Opět vložíme do trouby a pečeme na stejnou teplotu do růžova asi 35 minut.
-
Vyjme z trouby a necháme asi 15-20 stá aby se quiche lépe krájel a nerozpadl se, nazdobíme rukolou, můžeme přelít i balsamikem.
Můj tip : quiche je velice univerzální slaný koláč do kterého lze přidat spousta druhů zeleniny, na spodek korpusu také často dávám osmaženou cibulku nebo česnek.