K vymyšlení tohoto výborného a osvědčeného receptu mě opět inspiroval sortiment naší dejvické prodejny. Tentokrát však výjimečně sekce zeleniny, kde se poslední dobou objevují krásné žampiony Portobelo v bio kvalitě. No a jak jinak než s nimi přímo na gril. Počasí už to dovoluje a můžu říct, že je to nejlepší způsob, jak je využít.
2 porce
doba marinování 30 minut
doba přípravy 15 – 20 minut
Budeme potřebovat:
2 velké žampiony Portobello
2 lžíce sójové omáčky
2 lžíce olivového oleje
1 větší stroužek utřeného česneku
1 lžička drceného kmínu
1 menší lžička sušeného oregana
1/2 lžičky soli
špetka mletého pepře
- Suroviny na marinádu dáme do misky a důkladně rozmícháme.
Houby namočíme do marinády z obou stran a necháme 30 minut na talíři marinovat.
2. Před vložením na gril marinádu slijeme, houby lehce vyždímáme, aby se na grilu nepřipalovaly, a grilujeme asi 8 minut z každé strany. Na gril je klademe nejdříve vrchní stranou. Já používám gril mramorový, pokud máte klasický, bude vhodné použít grilovací podložky. Servírujeme v burgerové housce, se zeleninou a dresinkem.
Dresink: 3 lžíce sójového jogurtu, 1 lžíce rajčatového protlaku, 1 lžička hořčice, citrón, sůl, pepř – vše promícháme.
Můj tip:
Hodně podobným postupem můžete připravovat houby i doma v troubě, možná to bude i trochu zdravější. Rozpalte troubu na vrchní gril na 180 °C a po chvíli do ní houby vložte. Pečte přibližně stejně dlouhou dobu.