Že se pohanka za každou cenu nemusí vařit, nejspíš každý jen tak netuší. Zde je jednoduchý návod, jak si udělat pomazánku, ve které je zachována spousta živin.
1 větší polévková miska pomazánky
doba máčení 12 hodin
doba přípravy 10 minut
Budeme potřebovat:
200 g pohanky lámanky
100 g slunečnice
100 g sušených rajčat
1 čl sezamové pasty tahini
1 pl hořčice
1 malý stroužek česneku
2 pl citrónové šťávy
malý svazek oregana
1 dcl olivového oleje
1 čl mořské soli
mletá sladká paprika
Návod
- Pohanku se slunečnicí dáme do misky a necháme v lednici namočené nejméně 12 hodin. Rajčata dáme odděleně také namočit.
- Druhý den pohanku a slunečnici důkladně propláchneme. Vložíme do mixeru spolu se všemi zbylými surovinami. Zalijeme asi 1 dcl šťávy z máčení rajčat (pokud bude příliš hustá, můžeme dát i více) a rozmixujeme na jemnou pomazánku.
Můj tip:
Na talíři můžeme polít olejem, posypat mletou paprikou, opraženou slunečnicí, bylinkami nebo nasekanými sušenými rajčátky.