Bílé fazole jsem už jednou použil ve vánoční krémové polévce s řasami, kde to zafungovalo výborně. Možná si řeknete, že vám fenykl moc nejede, je pravda že je aromatický, ale zkoušeli jste ho třeba upéct? To je úplně o něčem jiném a v kombinaci s nakyslými kapary je to vážně dokonalost. Jo, a když se zadaří a najdete fenykl v dobré ceně, tak upečte klidně více, jak vychladne tak s kapary, rajčaty a basamikem ihned vykouzlíte výborný salát, tak šup do toho.
Počet sušenek 5
Doba přípravy 60 minut
Budeme potřebovat:
250 g velké bílé fazole
2 cibule
2 ks středně velkého fenyklu
1 lžíce sušených provensálských bylin
olivový olej
2 stroužky česneku
2 hrstky nasekaných kaparů
mořská sůl
Návod:
- Fazole namočíme, druhý den vodu slijeme a vaříme do měkka asi 50 minut.
- Z fenyklu odkrojíme vrchní stonky, jemnou nať schováme na posyp na talíři. Rozkrojíme na ½ vykrojíme tuhý košťál a nakrájíme na hrubší nudličky, Zalijeme větším množstvím oleje, posypeme bylinkami a osolíme. Pečeme v troubě na 180 °C asi 45 minut, dokud není fenykl měkký. Během pečení občasně promícháme, aby se nespálil.
- Ve větším hrnci na oleji osmahneme na hrubo nakrájenou cibuli do růžova, zalijeme 1,2 l vody, vsypeme uvařené fazole, 1 lžíci soli a asi 15 minut povaříme. Vsypeme na hrubo nasekaný česnek, ½ upečeného fenyklu a rozmixujeme v jemný krém. (dle potřeby přidáme trochu vody, aby nebyla příliš hustá, každý fenykl je různě velký) Dle uvážení polévku opět ochutíme solí.
- Polévku vlijeme do misek, nazdobíme zbytkem teplého fenyklu, posypeme nasekanými kapary a fenyklovou natí. Může zjemnit rostlinnou smetanou.