Greenwayfood

by Petr Klíma

Polévka z býlích fazolí a pečeného fenyklu s kapary

Polévka z býlích fazolí a pečeného fenyklu s kapary


Bílé fazole jsem už jednou použil ve vánoční krémové polévce s řasami, kde to zafungovalo výborně. Možná si řeknete, že vám fenykl moc nejede, je pravda že je aromatický, ale zkoušeli jste ho třeba upéct? To je úplně o něčem jiném a v kombinaci s nakyslými kapary je to vážně dokonalost. Jo, a když se zadaří a najdete fenykl v dobré ceně, tak upečte klidně více, jak vychladne tak s kapary, rajčaty a basamikem ihned vykouzlíte výborný salát, tak šup do toho.

Počet sušenek 5
Doba přípravy
60 minut

Budeme potřebovat:
250 g velké bílé fazole
2 cibule
2 ks středně velkého fenyklu
1 lžíce sušených provensálských bylin
olivový olej
2 stroužky česneku
2 hrstky nasekaných kaparů
mořská sůl

Návod:

  1. Fazole namočíme, druhý den vodu slijeme a vaříme do měkka asi 50 minut.
  2. Z fenyklu odkrojíme vrchní stonky, jemnou nať schováme na posyp na talíři. Rozkrojíme na ½ vykrojíme tuhý košťál a nakrájíme na hrubší nudličky, Zalijeme větším množstvím oleje, posypeme bylinkami a osolíme. Pečeme v troubě na 180 °C asi 45 minut, dokud není fenykl měkký. Během pečení občasně promícháme, aby se nespálil.
  3. Ve větším hrnci na oleji osmahneme na hrubo nakrájenou cibuli do růžova, zalijeme 1,2 l vody, vsypeme uvařené fazole, 1 lžíci soli a asi 15 minut povaříme. Vsypeme na hrubo nasekaný česnek, ½ upečeného fenyklu a rozmixujeme v jemný krém. (dle potřeby přidáme trochu vody, aby nebyla příliš hustá, každý fenykl je různě velký) Dle uvážení polévku opět ochutíme solí.
  4. Polévku vlijeme do misek, nazdobíme zbytkem teplého fenyklu, posypeme nasekanými kapary a fenyklovou natí. Může zjemnit rostlinnou smetanou.

 

 

 

 

Vložit komentář

Dovednosti

Zveřejněno

5.7.2018

Share This