Sice už je skoro jaro, ale i tak bych nechtěl opomenout tuto zimní polévku, která určitě zahřeje. Takže především budeme potřebovat sušené houby, pohanku a čerstvou šalvěj, která nám polévku provoní. Stručně řečeno: houby a šalvěj k sobě prostě patří, nemyslíte?
5 porcí
doba přípravy 45 minut
Budeme potřebovat:
4 hrstky sušených hub
60 g pohanky lámanka
2 větší cibule
1 brambor
1 čl provensálských bylinek
1 čl drceného kmínu
2 pl sójové omáčky
2 pl jablečného octa
olivový olej
1 hrstka čerstvého šalvěje
1 pl wurzl
Pesto:
1 hrstka čerstvé šalvěje
špetka soli
špetka pepře
olivový olej
Návod:
- Houby zalijeme 3 dcl vroucí vody a necháme nejméně ½ hodiny změknout.
- Cibuli nakrájíme na hrubší kostky, vložíme do hrnce s rozehřátým olejem, osmahneme do růžova. Přidáme bylinky s kmínem a opět krátce orestujeme.
- Vložíme houby i s vodou, ve které jsme je máčeli. Dolijeme asi 1,6 l vody, přidáme wurzl, nakrájený brambor a vaříme, dokud brambory nejsou měkké.
- Přidáme šalvěj, ocet, sójovou omáčku a polévku rozmixujeme. Nakonec vsypeme pohanku a zavaříme asi 3 minuty. Necháme pod pokličkou dojít. (Vše záleží na hrubosti lámanky.)
- Dle potřeby dosolíme nebo přidáme ocet. (Já mám polévku rád mírně nakyslou.)
- Šalvěj nasekáme na jemno, vložíme do hmoždíře se solí, pepřem a trochou oleje. Umixujme v jemné pesto.
- Pesto podáváme do horké polévky na talíři.
Můj tip:
Polévku můžeme podávat s krutony, nebo zjemnit
sójovou smetanou. Do pesta můžeme dát místo soli lahůdkové droždí.