Máme tu podzim, stále spoustu výtečné zeleniny k zpracování z letní úrody. A proto jsem opět oprášil osvědčený recept, který dělám velice rád. Naučím vás připravit salát, kterému kromě pohanky dominují upečené lilky, papriky a řadu dalších zajímavých surovin. Mimo jiné jsem jak vidno z fotek použil k dochucení Solný květ z Mallorky s příměsí sušených hub, což se velice dobře k podzimu nabízí.
Počet porcí 4
Doba přípravy 60 minut
Budeme potřebovat:
100 g pohankových krup
Solný květ z Mallorky s příměsí sušených hub koupit
2 malé lilky
1 červenou kápii
extra panenský olivový olej Azada koupit
½ červená cibule
3 hrsti rukoly
1 stroužek česneku
2 lžíce citronové šťávy
čerstvá pažitka
hrst slunečnicových semínek
Návod:
-
Pohanku propláchneme, zalijeme 3 dcl vody, přivedeme k varu, vaříme na mírném ohni 10 minut, scedíme, vmícháme 1 lžičku solného květu a necháme pod pokličkou asi 15 minut dojít. Vsypeme do větší mísy a necháme vychladnout.
-
Lilek a papriky nakrájíme na menší (asi 2x 2 cm) kostky, posypeme 2 lžičkami solného květu, polijeme panenským olejem a pečeme v předen rozehřáté troubě na 200°C do změknutí asi 30 minut, také necháme vychladnout. (Můžete také péct pod vrchním grilem trouby, hlídejte však aby se zelenina nepřipálila.)
-
Pečenou zeleninu vsypeme k pohance, přidáme na jemno nakrájenu cibuli, omytou natrhanou rukolu, utřený česnek, zastříkneme citronem a zamícháme. Nakonec vmícháme na jemno nakrájenou pažitku a semínka (ty je dobré předem opražit na suché pánvi), opět zamícháme, dle potřeby zalijeme trochou oleje, skvělý je i tento.
Můj tip co dál:
do salátu se také hodí čerstvá nebo sušená rajčátka, pažitku lze nahradit petrželkou či bazalkou. Na hotový salát lze použít i krémový balsamikový ocet.