Tento recept bych označil jako typicky české skromné vesnické jídlo. Pár obyčejných ingrediencí vytváří souhru výtečného bezlepkového pokrmu.
5 porcí
Doba přípravy 50 minut
Budeme potřebovat:
400 g pohanky
2 cibule
2 menší brambory
500 g kysaného zelí
1 uzené tofu
hrst sušených hub
1 pl wurzl
1-2 čl hnědého cukru
1 čl kmínu
3 malé bobkové lístky
4 pl olej
Návod:
- Houby dáme do misky, zalijeme 3 dcl vroucí vody a necháme změknout.
- Pohanku propláchneme, zalijeme 2 násobným množstvím vody, přivedeme k varu a vaříme asi 10 minut. Přikryjeme pokličkou a necháme pod pokličkou dojít.
- Cibuli oloupeme, nakrájíme na hrubší kostky, vložíme na rozpálený olej a osmahneme do růžova. Přidáme kmín, který také krátce zasmažíme. Vsypeme houby včetně vody (můžeme je zlehka nasekat), přidáme na kostky nakrájené brambory, bobkový list a dusíme, dokud brambory nezačnou měknout.
- Dále vsypeme nasekané kysané zelí, wurzl a pokud je třeba, trochu vody. Dusíme dalších 10 minut. (Zelí můžeme propláchnout – někdy bývá příliš kyselé – nemusíme potom použít cukr.)
- Přidáme na malé kostky nakrájené tofu, dochutíme cukrem (můžeme použít také sójovou omáčku) a opět chvíli podusíme.
- Nakonec vsypeme uvařenou pohanku a důkladně zamícháme.
Můj tip:
Místo pohanky můžeme použít vařené jáhly.