Zelný salát s mrkví a koprem je už trochu nuda, proč tedy nevyzkoušet něco více odvážného a hlavně pikantního?
5 porcí
Doba přípravy 50 minut
Doba přípravy 50min.
Budeme potřebovat
600 g bílého zelí
1 malá žlutá paprika
1 malá červená paprika
2 stonky jarní cibulky
20 g sušeného jidášova ucha
4 pl oleje /nejlépe sezamový/
2 pl rýžového sirupu /může být i jiný druh/
4 pl kvalitní sójové omáčky
2 pl octa /nejlépe umeocta/
1 čl čerstvě nastrouhaného zázvoru
1 čl drcených chilli lupínků /kdo chce, může více 🙂 /
malá hrstka sezamu
mořská sůl
Návod:
- Houbu namočíme do studené vody nejméně na hodinu. Potom vaříme přibližně dvacet minut (vývar můžeme použít na polévku nebo vypít – je velice blahodárný). Necháme vychladit. Houby zbavíme tuhých kořínků a nakrájíme na proužky (budou mírně křupavé).
- Zelí opracujeme, nakrájíme na hrubší kostky a vložíme do vroucí osolené vody. Vaříme asi 7 – 10minut (zelí by mělo být pořád trochu křupavé). Vychladíme ve větší míse.
- Do mísy se zelím přidáme na proužky nakrájené papriky, jarní cibulku a zbytek surovin na dochucení spolu s ½ sezamu. Důkladně promícháme.
- Podáváme chlazené posypané zbytkem sezamu.
Rady a tipy:
- Do salátu lze přidat mrkev, napařenou brokolici nebo sezam nahradit opraženými kešu oříšky.
- Pro přiblížení k asijské chuti můžeme přidat ½ lžičky perníkového koření, skvěle ladí také s polévkami podobného původu a tipu.