Greenwayfood

by Petr Klíma

Pečená zelenina s cizrnou

,
Pečená zelenina s cizrnou

Pečená zelenina je velice vděčným jídlem, chutná snad skoro všem. Kořenová zelenina všeho druhu je navíc klasickou a velmi dostupnou zimní surovinou. Tentokrát jsem pokrm obohatil cizrnou, která, by taktéž neměla ve vašem jídelníčku chybět. Na ochucení jsem vybral velice zajímavou kořenící směs, kterou tu mám z nedávné zásilky Sonnetor, přesně řečeno zdobení na zeleninu, obsahuje pár velice neobvyklých koření, jako jsou kopřivová semínka, psyllium, černý kmín, kousky rajčat a pár další, to vše v bio kvalitě. Kombinace je to vážně velice zajímavá, vyzkoušejte a posuďte sami.

Počet porcí 2
Doba přípravy 50 minut

Suroviny:
2 větší mrkve
½ bulvy celeru
1 konzerva vařené cizrny
5 lžic olivového oleje
1 lžíce tekutého medu
2 lžíce směsi zdobení na zeleninu
2 lžička mořské soli

Návod:

  1. Mrkve a celer očistíme (dobře by fungovala i petržel nebo dýně hokkaido), nakrájíme na hrubší hranolky, cizrnu propláchneme a necháme v sítku okapat, vše přendáme do větší mísy.

  2. Do malé misky dáme zbytek surovin, zamícháme a vlijeme na zeleninou, důkladně zamícháme. Přendáme na plech s pečícím papírem. Pečeme v předem předehřáté na 180°C asi 40 minut dozlatova, občasně promícháme.

  3. Na talíři posypeme nasekanou petrželkou.


Můj tip: po upečení zeleninu můžete posypat strouhaným sýrem nebo parmezánem, také můžete podávat se zakysanou smetanou s pažitkou.

Vložit komentář

Dovednosti

Zveřejněno

28.11.2022

Share This