Bezová limonáda je jedna z vůbec nejlepších, kterou znám. Vůně kvetoucího bezu se line do daleka a v ledovém nápoji vytváří spolu s mátou dokonalé osvěžení v teplých dnech. Když se nyní projdete po okolí, uvidíte ho téměř kdekoliv, roste vážně všude. Tuto limonádu nám vždy připravuje moje máma na uvítanou, když přijedeme na chalupu na Vysočinu. Už při příchodu do chalupy je vidět čtyř litrová sklenice s kvasící limonádou na zápraží. Vždy se na ni těším a musím říct, že maminka/babička bez domácí limonády a třeba marmelády, by vážně nebyla tou pravou maminkou. je pravda že já vám servíruji recept lehce obměněný, klasický cukr jsem nahradil sušenou třtinovou šťávou- panelou, která limonádě dodává zdravější ráz ale také jinou chut i barvu.
Počet porcí: 5
Doba přípravy: 10 minut
Doba kvašení: 2 dny nejméně
Suroviny:
10 větších květů vykvetlého bezu
několik listů čerstvé máty
2 menší BIO citron
300 g sušené třtinové šťávy
1/2 lžičky sušeného droždí
citron, pomeranč a máta na ozdobu
Postup:
- Neoprané květy vložíme do čisté 4litrové sklenice spolu s mátou a na plátky nakrájenými citrony. Ve větším hrnci rozmícháme ve 3 litrech vlažné vody cukr. Tento nálev vlijeme do sklenice s květy. Nakonec povrch posypeme droždím a zlehka na povrhu zamícháme.
- Zakryjeme plátýnkem stáhneme gumičkou a necháme na teplém místě kvasit nejméně 2 dny, ne však na přímém slunci.
- Poté limonádu slijeme přes jemné sítko nebo látku. Servírujeme dobře vychlazené nebo s kostkami ledu. Do sklenice vložíme navíc na ozdobu čerstvé plátky citronu, pomeranče a lístky máty.
Sklenice a láhev na limonádu zakoupíte v Flowers & Living na Dejvické ulici.
Můj tip:
květy je nejlepší sbírat při největším opylení, v době kdy se z nich pyl doslova sype. určitě není dobré květy trhat po dešti, kdy se pyl z květů smyl. I proto třeba není dobré květy před vložení do láhve prát.