Greenwayfood

by Petr Klíma

Omáčka SWEET CHILLI

, , ,
Omáčka SWEET CHILLI

Omáčku sweet chilli dostanete jako přílohu k mnoha asijským pokrmům, především však k jarním zeleninovým závitkům. Lze ji samozřejmě koupit, ale to není úplně ono. Tento recept na ryze thajskou omáčku je bez zbytečných konzervačních látek, chutě jsou náramně slazené, vše na svém místě. Od originálu se liší pouze tím, že je bez česneku. Já se ji naučil už dělat v Anglii, sloužila převážně jako jedna omáčka na sanwiche, hodně populární byla třeba s plísňovými sýry. Někdy jsem při mixování používal masku, i při vaření budete pikantnost cítit v celé kuchyni, záleží však jak pikantní papričky budete mít.

DSC_6400

5-7 menších sleniček

Budeme potřebovat:
Těsto:
1kg pekelně pálivých červených feferonek
1l jablečného octa
1,5 l vody
1 kg tmavého třtinového cukru
1 pl tymiánu
1 pl mořské soli

Návod

  1. Papričky zbavíme stopek, vložíme do kutru a nasekáme na hrubší kousky. (můžete je i nakrájet nebo rozsekat nožem, potrvá to ale o chvíli déle)
  2. Vše vsypeme do většího hrnce, zalijeme vodou a přidáme zbytek ingrediencí. Přivedeme k varu, ztlumíme a pozvolna vařím cca 1,5-2 hodiny. Úkolem je, aby se co nejvíce vyvařila voda, musí vzniknout hustá pikantní marmeláda.
  3. Nalijeme do vyvařených skleniček a obrátíme víčkem dolů. Takto můžeme uchovávat v chladu měsíce.DSC_6433

Vložit komentář

Dovednosti

Zveřejněno

1.10.2016

Share This