Greenwayfood

by Petr Klíma

Odstartovali jsme druhé pololetí kroužku

,
Odstartovali jsme druhé pololetí kroužku

Tento týden v úterý, přesně v den vysvědčení, jsme odstartovali druhé pololetí našeho pohodového kulinářského kroužku na ZŠ Hanspaulka. Přivítali jsme hned 7 nových členů, Adélku, Elišku, Emu, Karličku, Matěje, Vojtu a Vildu. Dost dětí chybělo jelikož byly na horách, takže jakmile se sejdeme všichni, tak nás bude obrovská 19 ti členná tlupa a to bude vážně výzva! Moc se na to těším a věřím že i děti. Prostor a zázemí kuchyně nám stále dovoluje takový zájem dětí uspokojit.


Na začátku jsem dětem, které chodí pravidelně představil nové členy, také jsem vysvětlil pravidla a postupy s kterými na kroužku pracujeme. Poté jsem vytvořil pět solidních skupin, jež se opět společně pustily do usilovné práce. Většinou nechává děti pracovat samostatně, k dispozici mají podrobný recept, který společně načtou a poohlédnou se po surovinách. Čistíme a krájíme zeleninu, občas nebo spíše častěji se děti na něco zeptají a snaží se dotáhnout recept do finálních výsledku, teamová práce náramně funguje .


A co že jsme to vlastně připravovali? Opakovanou surovinou tentokrát byla konzervovaná cizrna, ta se stala součástí pečené kořenové zeleniny s bylinkami (recept zde), jedna skupina si vyzkoušela tradiční arabskou pomazánku hummus. Starší nováčci ze 6.A Ema a Matěj upekli báječně medovo-sezamovou petržel (recept zde) s dresinkem. Poslední skupina ze 4.C, která nyní na kroužku dominuje, vytvořila pod dohledem kolegyně Markéty salát z celozrnných těstovin s marinovaným tofu, pečenými paprikami a cherry rajčátky. Nedošlo k žádným chybám, ani úrazu, což je vždy nejdůležitějším cílem kroužku. Po úklidu opět přišlo na společnou ochutnávku. I když jsou to často chutě nové a neobvyklé, tak se děti nebojí jídla ochutnávat, také rádi nosí ochutnávky rodičům domů, to je na kroužku baví asi nejvíce. 🙂

Také nás navštívila paní učitelka Chadimová, které šla kolem a nemohla odolat vůním, které se vždy z kuchyněk vinou. Krásně nás všechny společně vyfotila, na fotografii lze vidět spokojené tváře, co myslíte?



Nyní si děti budou užívat jarních prázdnin, setkáme se opět 14. února. V hlavě mám spoustu zajímavých témat, které nás na kroužku čekají. Určitě budeme zase péct nějaké laskominy, na pořadí se dostanou také pomazánky, rád bych s dětmi vyzkoušel udělat i sushi, to bude také velká zábava.

Vložit komentář

Dovednosti

Zveřejněno

3.2.2023

Share This