Řadu let používám do asijských jídel oblíbenou směs koření, která se nazývá koření pěti vůní , které má původ z daleké Číny. Nebylo vždy jednoduché toto koření sehnat, až do dnešního dne, kdy na trh přichází s touto novinkou v sortimentu Sonnentor a jak jinak než v bio kvalitě. Využití je velice pestré, rád přidávám do polévek, hlavních jídel v kombinaci se zeleninou, tofu, houbami, ale také do různých salátů. Jak název napovídá, je koření složeno z pěti klíčových koření, fenyklu, anýzu, hřebíčku, skořice a černého peře, tedy vůně které se až tak často v běžné kuchyni neobjevují. Další nevšední surovinou v tomto receptu jsou pšeničné nudle udon, které se používají především v japonské kuchyni, dříve se jednalo o jídlo aristokracie. Seženete je převážně ve specializovaných obchodech s japonskými potravinami, většinou se charakterizují svou šířkou okolo 3-5 mm. Rád používám do polévek a jídel podobných tomuto receptu.
Počet porcí 4
Doba přípravy 45 minut
Suroviny:
270 g širokých nudlí udon
400 g hlívy ústřičné
4 lžíce praženého sezamový olej
100 g marinovaného tofu
1 vrchovatá lžička čerstvého zázvoru
2 stroužky česneku
2 lžičky koření pěti vůní
50 ml sójové omáčky (shoyu)
limeta
na dokončení:
pražený sezam
jarní cibulka
ředkvičky
Návod:
1. Nudle uvaříme ve vroucí osolení vodě dle návodu (udony se vaří asi 8 minut, záleží na šířce), část vody slijeme do misky na podlévání jídla, zbytek scedíme a důkladně propláchneme studenou vodou, necháme stranou.
2. Hlívu omyjeme, nakrájíme na hrubší nudle, důkladně avšak něžně vymačkáme vodu a vložíme na pánev s rozehřátým olejem, zprudka restujeme dokud nezačne hlíva hnědnout. (Trvá to asi 5 minut.)
3. Přidáme tofu, na jemno nastrouhaný zázvor a česnek, také orestujeme. Vsypeme koření, vlijeme sójovou omáčku, pár sekund opět orestujeme.
4. Podlijeme vodou z nudlí, zastříkneme limetou a pár minut podusíme. Vmíchám nudle a minutu prohřejeme.
5. Posypeme sezamem, na jemno nakrájenou jarní cibulkou a nazdobíme ředkvičkami.
Můj tip :
kromě vody můžete také směs podlít červeným vínem, do jídla by se hodil i čerstvý koriandr.