Greenwayfood

by Petr Klíma

Nikon škola- jak fotit jídlo a foodstyling

Nikon škola- jak fotit jídlo a foodstyling

Minulý týden jsem dostal neobyčejné pozvání od nejlepšího výrobce fotoaparátů – značky Nikon (tedy z mého pohledu a zkušenosti) na velice zajímavý workshop, zaměřený na foodfotografii spojenou s foodstylingem.  No, a jelikož je to toto pro mne už několik let ošoupaná parketa, tak jsem samozřejmě nemohl odmítnut.

Tento kreativní kurz je žhavou novinkou v projektu Nikon školy, ve kterém budete mít možnost osvojit si techniky fotografie, zacházení s fullframovými fotoaparáty s pestrým výběrem přidružených objektivů, ale také nakouknout pod ruce šikovnému šéfkuchaři, který se v branži pohybuje už nějaký ten pátek.

                                        

Ale začněme od začátku.  Hlavním lektorem tohoto pilotního kurzu byl fotograf František Ortmann, který je ve světě fotografie víc než 20 let. Začátky jeho tvorby se datují do dávné porevoluční minulosti, kdy byl součástí kulinářských výstupů s Pavlem Maurerem. Jedním z počinů jejich spolupráce, který registruji a nesmím opomenout, je publikace, která mapuje dvacet nejvyhlášenějších šéfkuchařů působících u nás. Františkův záběr je ovšem o moc širší, není mu cizí portrét, reportážní foto, ale také reklamní kampaně, kolem kterých nejspíše denně chodíte.


                                                                 

V případě, že se pro tento pestrý kurz rozhodnete, projdete si na začátku krátkou přednáškou teorie, abyste si byli jisti, co s fotoaparátem budete dělat. Následuje osvojení techniky, výběr toho, co vám sedne do ruky. Potom se odeberete do přidružené místnosti, kde již usilovně pracuje malý team kuchařů pod vedením šéfkuchaře Tomáše Stehlíka, který je v Praze spojen s několika kulinářskými projekty. Tomáš pochází z kuchařské rodiny, která mapuje již třetí generaci. Začínal v podnicích jako je Savoy, Marriott, Obecní dům, Mövenpick, Corinthia Panorama. Několik let cestoval na palubách zaoceánských lodí Radisson Seven Seas. Především díky své vášni a lásce k asijské kuchyni byl u zrodu a nyní dohlíží na team Karlínské restaurace Porto, nebo třeba Lochkovského bistra Wooker.

                                           

Naservírované jídlo na vás bude čekat na několika stanovištích. Dvě s přisvětlením světly značky Fomei a jedno nám blogerům velice blízké – na denním světle. Každé místo je obrovskou výzvou a úkoly zadané Františkem pro vás budou skvělou výzvou ukázat, co ve vás je. Celou dobu je vám k ruce i několik lidí od Nikonu, rádi vám s čímkoliv pomohou, podrží světlo k správnému nasvícení kompozice, nebo přiloží vhodné pozadí. Všechno jídlo je krásně naservírované na keramice od Made in Japan , jejichž showroom můžete také hned vedle navštívit.

                                     

Následuje analýza fotek, které sami vyberete, spojená s občerstvením. Každý má právo říct, co bylo jeho úmyslem. Nakonec na vás čeká zajímavá soutěž o originální cenu za nejlepší fotografii příjemně stráveného odpoledne.

                                                

Takže, pokud máte food blog, nebo ho chcete založit a chcete mít fotky a recepty, ke kterým se budou vaši fanoušci rádi vracet, neváhejte navštívit holešovické Chefparade-studio, kde se kurz pořádá. Rezervaci můžete učinit klidně ihned ZDE. . No, a když už budete v Holešovicích, tak před nebo po kurzu také můžete navštívit vedlejší halu, kde na vás čeká nespočet stánků, které nabízí obrovský výběr nejen tuzemské zeleniny, doporučuji toto vyhlášené místo k nákupu navštívit.

Kurz mimo jiné dokumentovali i lidé z Nikonu, díky za zapůjčení fotek Marku Holoubkovi…..

                                                              


Vložit komentář

Dovednosti

Zveřejněno

15.2.2018

Share This