Další inspirací, kterou jsem pro vás vybral ze své sbírky kuchařek je recept na polévku mikrobioložky a odbornice na výživu Ivany Stenzlové z knihy Dej tělu šanci. V její první publikaci (nyní má i druhou Šance pro ženu 40+) podává vysvětlení funkčního metabolismu a návod, jak dosáhnout hormonální rovnováhy (jak jíst pro zdravou hormonální odezvu), která je základem trvalé štíhlosti a opravdového zdraví. Propojuje tradiční čínskou medicínu s poznatky moderní západní dietologie a biologie. Přináší zároveň nový způsob vaření, který je postavený na přípravě pokrmů s harmonizačním účinkem. V knize nadjedete 60 originálních tzv. pětielementových receptů pokrývá všechna roční období, od snídaně po večeře, od polévek po dezerty. Nechybí ani základní recepty na domácí kváskový chléb, rostlinná mléka či zdravé domácí fermentované nápoje (kefíry) a postupy pro fermentaci obilnin a luštěnin. Kniha není úplně vegetariánská či veganská, každopádně může čtenáře bravurně nasměrovat k lepšími zdravotnímu stylu, co se výživy týče, tak jako většina knih z dílny Nakladatelství Smart Press.
Krásné fotografie, které knihu provází měla na starost Petr Novotná, které má ve Smart Press na svědomí hned několik knih co se fotografií týče, včetně jedné autorské knihy Vaříme s dětmi pro děti.
Hodně podobnou polévku připravuji i já, vyzkoušejte zde, tato verze je o trochu více orientální, často kombinuji i s drcenými rajčaty a řapíkatým celer. S pomerančem dělám polévku řepnou, mrkvovou jsem vyzkoušel poprvé v životě. Musím říct, že v kombinaci s muškátem vážně zajímavá a lahodná chuť.
Ještě malá poznámka k receptu, ne vše je úplně přesně tak jako v kuchařce a myslím, že každý si doma recept tak trochu vylepší tak jako já v souvislosti k surovinám, které doma má. Já měl třeba po ruce balíček sušených rajčatových vloček od Sonnetor, tak jsem přidal lžíci pro zpestření a zvýraznění výsledné chuti.
Na 5 porcí polévky
budeme potřebovat:
4 mrkve
150 g červené čočky
3-4 plátky čerstvého zázvoru
2 lžíce přepuštěného másla (já použil olivový olej)
2 kostky zeleninového bujonu
2 větší bio pomeranče
1 lžíce sušených rajčatových vloček
1 lžíce bio citronové kůry
½ lžičky kurkumy
150 ml kokosové mléka
nerafinovaná mořská sůl
½ lžičky mletého muškátového oříšku
2 malé chilli papričky (já nepoužil, aby mohli jíst děti)
- Čočku dobře propláchneme pod tekoucí vodou.
- Hrnec zahřeje, přidáme olej, vhodíme na nudličky nakrájenou mrkev a zázvor, restujeme, přidáme čočku a opět chvíli osmahneme. Zalijeme 2,5 l vody s bio bujonem.
- Necháme mírně probublávat, dokud čočka s mrkví nezměkne. Pomeranč oloupeme a nakrájíme na větší kusy, vložíme do polévky, přisypeme rajčatové vločky a dalších 5 minut povaříme.
- Přidáme citronovou kůru, kurkumu, zamícháme (1/3 surovin z polévky odebereme zvlášť do misky, abychom měli i něco v polévce), vlijeme kokosové mléko a rozmixujeme ponorným mixerem.
- Do polévky vrátíme odebranou část z polévky, jestliže je příliš hustá, je možné přilít trochu vody a nechat krátce probublat (polévku jsem ještě zastříkl trochou citronové šťávy). Dochutíme muškátovým oříškem a chilli papričkou, dle potřeby dosolíme.