Toto je hodně stará klasika – jedněmi nenáviděné a jinými naopak milované zelené fazolky ve smetanové polévce s bramborem a koprem. Je potřeba to zkusit – ono to vůbec není špatné! Přece jenom ty školní jídelny nebyly až tak zlé, co myslíte?
Počet porcí 5
Doba přípravy 45 minut
Budeme potřebovat:
1 cibule
4 pl olivového oleje
2 brambory
1 mrkev
1 l sójového mléka
200 ml vody
1 lžíce polévkového koření WURZL
1 čl mořské soli
2 malé bobkové listy
2 kuličky nového koření
200 g zelených fazolek
3 pl citrónové šťávy
1 lžíce kukuřičného škrobu
1dcl sójové smetany
Návod:
- Cibuli nakrájíme na jemno a vložíme do hrnce s rozpáleným olejem. Osmažíme do růžova, zalijeme mlékem a vodou. Vložíme na kostky nakrájené brambory, mrkev, bobkový list, nové koření, polévkové koření a sůl.
- Přivedeme k varu a na mírném ohni při občasném míchání vaříme, dokud brambory nezměknou. Pozor hlavně na začátku, dokud polévka nezavaří, mléko má tendenci se připálit.
- Přidáme, oprané, na kousky nakrájené fazolky a vaříme asi 5 minut.
- Škrob vložíme do malé misky, zalijeme trochou vody a rozmícháme vidličkou. Pozvolna přiléváme do polévky, dokud nedocílíme vyhovující hustoty. (Je možné, že nebude ani potřeba, že se polévka postupným vařením sama zahustí)
- Dochutíme citrónem, dle potřeby dosolíme.
- Odstavíme z plotny a necháme pod pokličkou asi 10 minut dojít.
- Nakonec vlijeme sójovou smetanu, zasypeme nasekaným koprem a zamícháme.