Chystáte párty a chcete hosty překvapit něčím nevšedním, ale hlavně domácím?
1 větší plech 30 x 40 cm
Doba přípravy: 50 minut
Budeme potřebovat:
100 g zlatého lnu
100 g hnědého lnu
50 g loupaného konopného semínka
50 g sezamu natural
4 pl omáčky tamari
5 pl olivového oleje
1 čl granulovaného česneku
1 pl směs různých bylinek
1 čl mletého římského kmínu (nemusí být)
Na pomazánku:
200 g tofu natural (může být bylinkové)
3 pl vloček mořských řas /seaweed salad/
2 pl sójové smetany (může být i mléko)
mořská sůl
1 citron
1 svazek pažitky nebo jarní cibulky
Návod:
- Do mísy dáme len, zalijeme vodou tak, aby byl celý ponořený, a necháme 15 minut nabobtnat.
- Do menší misky si odvážíme zbytek surovin, přidáme koření a bylinky. Tuto směs vsypeme do mísy s lnem, přidáme omáčku, olej a vše důkladně zamícháme.
- Směs vlijeme na větší plech s pečícím papírem a lžící rovnoměrně rozmažeme na tenkou placku.
- Pečeme ve vyhřáté troubě na 170° asi 20 minut.
Můj tip:
Je dobré krekry ponechat jeden den v pokojové teplotě přikryté papírem, pěkně doschnou a budou křupavé.
Pomazánka:
- Vločky dáme do skleničky a zalijeme trochou teplé vody.
- Tofu nakrájíme na větší kostky, vložíme do mixéru, přidáme vločky (můžeme použít trochu vody, ve které jsme je máčeli), smetanu, sůl a umixujeme na jemnější pomazánku.
- Hotovou pomazánku dochutíme solí a zastříkneme citronem. Přidáme nakrájenou pažitku a zamícháme.
Tip:
– pomazánku můžeme obohatit sezamovou pastou nebo posypat sezamem
– u těchto receptů můžeme kombinovat libovolné koření nebo bylinky
Dobrý tip pro silvestrovský den…