Greenwayfood

by Petr Klíma

Letní grilování zeleniny

,
Letní grilování zeleniny

S létem jsou tu dovolené, cesty za dobrodružstvím, ale také kulinářské zážitky na grilu pod širým nebem.Grilovat se dá všelicos, můžete vyzkoušet rostlinné párečky, naložené tofu nebo třeba Robi oválky s česnekem. Jakého pomocníka však mohu určitě doporučit, tak by byla bezesporu nová řada grilovacích koření, které si pro nás toto léto připravili kořenáři ze Sonnentor.

Tentokrát nečekejte podrobný recept, ve stručnosti představím jak si dobře a chutně ugrilovat produkty z trhu nebo domácí zahrádky.
V tomto případě použijeme koření Holy Veggie, které obsahuje spoustu voňavých květů a bylin, cibuli, koriandr, ale také mořskou řasu nori, jak jinak než kompletně v bio kvalitě.

Připravme si tedy 2 papriky, je na vás jakou barvu a druh zvolíte, jednu mladší cuketku, větší fenykl a jeden zralý lilek.
Začneme právě u lilku, nakrájíme ho na 1 cm kolečka, rozložíme na tácek, osolíme z obou stran a a necháme 1/2 hodiny vypotit. Mezitím nakrájíme na stejná kolečka a plátky cuketu s paprikou, které vložíme do větší mísy. Z fenyklu odkrojíme vrchní lodyhy, rozkrojíme na polovinu, vykrojíme košťál a nakrájíme na větší kousky. Přidáme do mísy ke zbývající zelenině, osolíme, přidáme 2 utřené stroužky česneku, 2 lžíce grilovacího koření, větší množství olivového oleje, zamícháme a necháme marinovat asi 1/2 hodiny. Lilky osušíme ubrouskem, polijeme olejem, rovnoměrně posypeme kořením a také necháme stranou.


Rozpálíme gril, my používáme zahřátou žulovou desku, toto grilování je poměrně zdravější, olej nekape pod zeleninu a nevytváří tak ve větší míře karcinogeny. Z obou stran opékáme asi 10 minut dozlatova. Na klasickém grilu doporučuji použít grilovací tácky, aby se zelenina nepřipalovala nebo nepřilepila ke grilu.
 K zelenině se také bude náramně hodit domácí kořeněné chutney, které si můžete z ovoce a koření Sonnentor hravě vyrobit.

 


Hodně podobně se dá také použít sladká kukuřice, batáty či celerové nebo petrželové plátky.

Vložit komentář

Dovednosti

Zveřejněno

16.7.2018

Share This