Zajímavý tradiční český pokrm ve veganské verzi, kde typickou chuť a vůni vajec nahrazuje kombinace kmínu a kurkumy s černou solí. Skvělý jen tak posypaný pažitkou s celozrnným chlebíkem.
4 porce
doba přípravy 45 minut
Budeme potřebovat:
2 menší cibule
olivový olej
1 čl kurkumy
1 pl černé soli
1 čl drceného kmínu
1 menší květák
200 g uzeného tofu
pažitku nebo pórek na dozdobení
Návod
- Najemno nakrájenou cibulku osmahneme v pánvi na oleji do růžova. Přidáme kmín, kurkumu a opět krátce osmažíme (příliš dlouhé smažení kurkumy může způsobit následnou hořkost pokrmu).
- Zalijeme vodou, vložíme na malé růžičky nakrájený květák a osolíme. Vaříme, dokud nezačne květák měknout.
- Nakonec vložíme nahrubo nastrouhané tofu a znovu krátce povaříme, dokud se nevyvaří voda. Znovu dochutíme, dle vlastního uvážení můžeme naředit vodou nebo dohustit moukou. (Květák můžeme také téměř rozvařit a vytvořit tak hustou kaši bez dohušťování.)
- Na talíři posypme nakrájenou pažitkou nebo pórkem.