Na kvašáky si pamatuji už jako dítě, každý rok jsme je pojídaly v parných dnech u grilovaček a nejen tam. Můj táta je dělá každý rok po celé léto, vždy se na ně těším, jsou neodolatelné ale hlavně velice osvěžující. Každý je zřejmě dělá trochu jinak, ale některé ingredience v nich prostě nesmí chybět, hlavně přerostlé okurky 🙂 . Rozdíl od klasických nakládaných okurek je, že se zde nepoužívá žádný ocet, pouze mléčné kvašení.
Budeme potřebovat:
okurky přerosty
vinné listy
višňové listy
kopr
sůl /voda
/větší sklenice/Návod:
- Okurky vsypeme do větší nádoby, zalijeme studenou vodou a necháme asi hodinu odmočit. Následně všechny okurky pečlivě opereme.
- Na dno větší sklenice klademe vinné a višňové listy, kopr, nožem propíchnuté okurky. Mezi další vrstvu klademe listy s koprem a opět vrstvíme okurky. Vrch sklenice opět překryjeme listy.
- Okurky zalijeme vlažnou vodou s rozmíchanou solí tak, aby byli všechny suroviny ponořené.
/na 1l vody – 3 mírně uhlazené polévkové lžíce soli/ - Necháme v teplém místě přikryté víčkem / ne však příliš utaženým/ asi týden. Jakmile jsou kvašáky hotové, vložíme do chladného místa, je důležité ponechat v nálevu a vytáhnou těsně před konzumací.
Můj tip: kvašáky se dělají různě, někdy se do nich přidává kůrka chleba, křen nebo třeba česnek. Pokud bychom chtěli uchovávat kvašáky déle, používáme nálev převařený a je důležité použít právě křen nebo křenové listy.