Greenwayfood

by Petr Klíma

Kurz sushi-Makro akademie

Kurz sushi-Makro akademie

Minulý týden, jsem se měl možnost zúčastnit kulinářského sushi kurzu s Jakubem Horákem v Makro akademii na pražský Stodůlkách.

                              

V akademii na kurzu jsem vlastně nikdy nebyl. Minulý rok jsem byl však do Makra pozván do dvou panelových debat o školním stravovaní, které zde pořádal Státní zdravotní ústav. Už tehdy jsem viděl prostory akademie a musím říct, že jsou krásně a moderně vybaveny. Makro zde pořádá spoustu zajímavých kurzů, degustačních večeří a řadu dalších aktivit spojených s gastronomií. Na kurz dorazilo zhruba dvacet účastníků z restaurací, z řad partnerů, zaměstnanců Makra atd. Jakub vede kurz velice klidně, autenticky a navíc s humorem. 

   

Nechybí spousta kvalitních surovin, které do sushi Jakub používá, např. originální japonská řasa (ne čínská, která se běžně všude používá), uvařenou sushi rýži míchá Jakub v tradiční dřevěné míse, která je používána na její chlazení. Také absolutně čerstvý losos, tuňák, pravé krabí maso a barevný kaviár… Nyní již vím, že Makro v tomto případě zaručuje absolutní čerstvost. Dále byly připraveny k použití nakládané houby v omáčce unagi, okurka, avokádo atd. Během kurzu probíhalo správné kladení rýže, motání a nakonec i správné krájení sushi.  Během celého kurzu nám kromě pravidelné ochutnávky jídla Jakub nabídl ochutnávku několika druhů vína sake, což byla pro mě také první zkušenost, doporučuji nechat auto doma. 😀

Mohl bych psát donekonečna, co vše mě tam bavilo, a psal bych nejspíše jen v superlativech, ale to už by nebylo překvapení pro Vás, budoucí návštěvníky. Tenhle kurz se prostě musí zažít se vším všudy. 

      

A kdo že je  JAKUB HORÁK

Jakub byl v minulosti často spojovaný s restaurací Marka Hory Yamato, zde začínal jako brigádník a následně se vypracoval mezi špičku v ČR v tomto umění. Následně vyhrál 1. místo ve světové soutěži Washoku World ChallengeDíky své píli a houževnatosti se také mohl zúčastnit i soutěže určené pro japonské kuchaře v místních podmínkách. Nyní je japonským kuchařem na volné noze, věnuje se především lektorství na kurzech, vaří pro lidi japonskou kuchyni a plánuje řadu dalších aktivit s tímto spojených. 

   

Také na kroužku vaření s dětmi na Hanspaulce jsme sushi už několikrát dělali, je to jejich nejoblíbenější téma. I proto jsem usiloval o účast v tomto kurzu. Věřím, že nyní posuneme sushi lekci na další level. Ale hlavně budeme sushi dělat přesně tak, jak je tomu i v japonských restauracích, na což se moc těším. Myslím, že pro každého, kdo miluje sushi a sám ho někdy zkoušel i dělat, bude kurz obohacením dosavadních dovedností. I já jsem zjistil spoustu věcí, které jsem dělal špatně.  Avšak i pro úplného začátečníka bude návštěva kurzu zážitkem, především co se týče degustací jídla a nápojů.

Sledujte stránky Makro akademie, kdy se sushi opět objeví v kalendáři kurzů, návštěvu vřele doporučuji.

      

Dovednosti

Zveřejněno

25.3.2024

Share This