Dresinky k jídlu patří, o tom není pochyb, obzvláště když si uděláte salát nebo právě tyto zlaté a křupavé polentové brambůrky. A víte jak nato? Já se inspiroval receptem od Niegellou Lawson, recept lehce poupravil a vy si je musíte udělat také! Oloupané na čtvrtky nakrájené brambory zalijeme vodou, přivedeme k varu a 5 minut povaříme. Scedíme, vsypeme 2 vrchovaté lžíce polenty a s pokličkou v hrnci protřeseme. Posypeme libovolnými bylinkami (tymián, rozmarýn) kmínem, solí a vsypeme na rozehřátý pekáč s pečícím papírem a olivovým olejem. Pečeme na 170°C, občasně promícháme do zlatova asi 45 minut. A teď se dáme do těch dresinků!
Základní sojanéza:
Počet porcí 6
Doba přípravy 10 minut
2 dcl sójového mléka
1 lžíce plnotučné hořčice
1 lžíce citronové šťávy
1 lžička granulovaného česneku
1 lžička soli
2,5 dcl slunečnicového oleje
Návod:
1. Všechny suroviny kromě oleje vlijeme do nádoby a minutu mixujeme tyčovým mixerem.
2. Nakonec pozvolna za neustálého mixování přiléváme olej do zhoustnutí. Sojanézu vložíme na nejméně půl hodiny do lednice, kde dostatečně zhoustne.
Kořeněný dresink s pažitkou z naší restaurace
Nádobka základní sojanézy výše
1 lžička kurkumy
½ lžičky mletého pepře
½ lžičky mleté papriky (nejlépe uzené)
1 lžička provensálského koření
malý svazek pažitky
Návod:
1. Do misky vložíme vychlazenou sojanézu, přidáme koření a zamícháme metličkou
- 2. Vmícháme na jemno nakrájenou pažitku.Tofu tatarka:
200 g tofu natural
200 ml sójového mléka
1 lžíce dijonské hořčice
1 lžíce vinného octa
1 vrchovatá lžička soli
2,5 dcl slunečnicového oleje
½ malé červené cibule
hrstka kaparů
1 malý stroužek česneku
špetka pepřeNávod:
Do misky vložíme tofu, vlijeme mléko, ocet, přidáme hořčici, osolíme a rozmixujeme. Nakonec přiléváme olej a umixujeme, dokud tatarka nezhoustne. Vmícháme na jemno nasekanou cibuli, kapary, utřený česnek a ochutíme pepřem.