Po novém roce jsme se s dětmi opět vrátili zpět do útulné školní kuchyňky, abychom odstartovali další, v pořadí již osmý kroužek vaření tohoto školního roku. Opět byl téměř plný počet dětí, jde vidět, že se nám nemoci zatím vyhýbají, většinou chybí jen jeden účastník, za což jsem moc rád.
Tentokrát jsme si opět osvojili italskou kuchyni, hlavní surovinou byla rýže Arborio, která je jako stvořená na klasická krémová rizota. Arborio, tak jako většina druhy rýží, je původem z Japonska, avšak nyní je především pěstované na území Itálie. Jedná se o loupanou a broušenou kulatozrnnou rýži, jejíž příprava je poměrně rychlá a jednoduchá a i proto se hodí do podobných pokrmů jako jsou rizota. Většinou se vaří trochu na zkus, ale pokrm po takové rýži bývá jemný a pěkně krémový.
Pro děti jsem vybral dva bezmasé druhy z velkého výběru, které italská kuchyně nabízí, něco jsem však přizpůsobil našim podmínkám. Vařili jsme rajské rizoto z čerstvých a sušených rajčat, druhé bylo hráškové smetanové s pórkem. Oba pokrmy měly téměř totožný postup, v základu, který se restoval na panenském olivovém oleji, nechyběl na hrubo nasekaný česnek, šalotka, ale také trocha bílého vína, které rizoto po provařený pěkně provonělo. Do každého rizota byl připravený na jemno nastrouhaný parmazán, smetana, pepř a citron. Každý ze čtyř týmů si rizota dochutil dle svých jazýčků. Vše se vydařilo, rizota jsou vážně dost jednoduchá, obzvláště pro děti, z fotek vidno, že jim i chutnalo.
Na dalším kroužku si opět upečeme něco sladkého, pro děti jsem vybral špaldové muffiny s čokoládou, už jsme je pekli i doma, je vážně na co se těšit.