Greenwayfood

by Petr Klíma

Kroužek vaření- špaldový koláč s mákem

Kroužek vaření- špaldový koláč s mákem

Pečení sladkých koláčů je na kroužku vždy velice populární téma, nebylo tomu jinak i na tomto setkání. Na koláč jsme použili jeden z nejkvalitnějších a nejchutnějších druhů mouky, kterou náš tuzemský trh disponuje. Přesně řečeno bio špaldovou bílou a celozrnnou, pěstovanou v ČR a namletou a nabalenou firmou Probio, s celozrnnou chlebovou žitnou moukou není asi nic lepšího na pečení, jsem rád, že máme tak kvalitního partnera.
Úkolem dětí bylo vytvořit vláčné těsto, ze kterého vzejde tento výtečný koláč. O makovo-povidlovou náplň jsem se pro úsporu času tentokrát postaral já sám, přece jen na Hanspaulce na děti čekal halloweenský večer a všechny pospíchaly na tuto událost. Děti měly také za úkol vytvořit drobenku z mandlí a vloček. Pak už jen zbývalo, aby si každý vytvořil svůj originální koláč, navrch pomazal mákem, posypal kompotovanými višněmi a i s drobenkou šup do trouby. Podrobný recept opět nabízím zde.

 

      

      

Novinkou, kterou jsem nedávno vyzkoušel s jinými dětmi, bylo takzvané zklidnění kolektivu. To jsem tentokrát využil i na kroužku v době, kdy jsme čekali než se nám dílo upeče. Po úklidu se děti měly za úkol usadit kolem stolů, kde běžně tvoříme pokrmy, a bedlivě naslouchat otázkám, které jsem jim kladl. Byl to takový gastronomických vědomostí kvíz, kde si osvěžili otázky z různých kuchyní, o určitých pokrmech, surovinách a další. Také jsme se měli možnost více seznámit hrou na jména, v které děti hádaly kdo je kdo, aby se více poznali, přece jen jsou děti z různých tříd napříč celým prvním stupněm.

 

Za mě opět velice povedený kroužek, každému se dílo povedlo a mohli běžet do ulic Hanspaulky na halloweenské radovánky.

Dovednosti

Zveřejněno

5.11.2023

Share This