Greenwayfood

by Petr Klíma

Kroužek vaření- rozlučka….bublanina a letní nápoje

Kroužek vaření- rozlučka….bublanina a letní nápoje

I kroužek vaření dospěl do finále a my máme s dětmi za sebou poslední kulinářskou lekci. Je už tradicí, že v červnu pečeme ovocnou bublaninu (tentokrát z broskví, meruněk a jahod). Děti měli možnost vyzkoušet například mandlovou drobenku, či používat do bublaniny velice kvalitní a chutnou špaldovou polohrubou mouku. Celý recept najdete o kousek níže, vřele doporučuji, výběr ovoce už bude na vás.

     

Aby kroužek na konci sezony byl i trochu slavnostní, tak jsem pro děti na osvěžení připravil i lahodné letní nápoje. K ochutnání byl jahodovo-banánový milkshake s kefírem, dětská ledová ne-káva (ze špaldové kávy) s vanilkovou zmrzlinou a také broskvový ledový čaj s citronem. Děti si tak po práci užily i trochu zábavy při výrobě či popíjení osvěžujících drinků.

Na mém Instagramu najdete i pěkné video z této poslední akce.

     
      

Více informací jak přihlásit své dítě na kroužek najdete zde. 

 


Ovocná hrnková bublanina s mandlovou drobenkou

 

Suroviny

Drobenka
70 g másla pokojové teploty
60 g bílého cukru krystal
60 g špaldové mouky polohrubé
60 g mletých mandlí

Bublanina:
sezónní ovoce cca 300 g
vejce 3 ks
olej 1/2 hrnku
cukr krupice 3/4 hrnku
mléko 1 hrnek
vanilkový cukr 1 sáček
1 sáček kypřící prášek
polohrubá špaldová mouka 2 a 1/4 hrnky

Návod:

1. V menší misce z másla, cukru, mouky a mandlí prsty udrolíme drobenku, necháme stranou.
2. Ovoce omyjeme, necháme okapat a nakrájíme na stejně velké kousky.
3. Ve velké míse ručně vyšleháme do pěny vejce s olejem a cukrem.
4. Dále přidáme mléko, vanilkový cukr, kypřící prášek a opět zamícháme.
5. Pozvolna přidáváme mouku, smícháme metličkou do hladkého těsta.
6. Do plechu vložte pečicí papír a vylijte do něj hotové těsto
7. Těsto poklademe ovocem a posypeme drobenkou.
8. Bublaninu vložte do předehřáté trouby a pečeme na 180 °C přibližně 35 minut.

Můj tip:
jednu třetinu těsta obarvěte lžící kakaa s troškou mléka, bublanina bude chutnat a hlavně vypadat o chlup lépe jako fotografie níže.

 

Dovednosti

Zveřejněno

22.6.2024

Share This