Greenwayfood

by Petr Klíma

Kroužek vaření- CUPCAKY s mrkvičkami

Kroužek vaření- CUPCAKY s mrkvičkami

Na předvelikonočním kroužku vaření, na nás čekala velká výzva, pečení, zdobení a dekorování cupcaků.

Děti jsem pro tuto příležitost opět pozval do velké kuchyně školní jídelny, kde jsou prostory pro takové výzvy lépe přizpůsobeny, navíc taková návštěva a zkušenost děti náramně baví, někteří zde byly poprvé.

Úkolem dětí, bylo namíchat mrkvové těsto, kromě čištění a strouhání mrkve (které překvapivě zabralo spoustu času 🙂 ), děti mohly vyzkoušet šlehání vajec s cukrem v robotu KitchenAid (mnoho kuchyňských pomocníků máme druhý rok půjčených od magnumhome.cz), také umlít ořechy v elektrickém mlýnku a celkově zkompletovat těsto, které následně naplnily do barevných košíčků. Jakmile košíčky odcestovali do vyhřáté trouby, měly děti za úkol z oranžového a zeleného fondánu, který nám Markéta předem umíchala, vytvářet malé mrkvičky na zdobení, nevěřili byste jaké bylo v kuchyni najednou ticho, jak se děti bedlivě soustředili. Já dětem mezitím připravil krém ze smetanového sýra, tvarohu, a citrusů.

     

      

Abych pravdu řekl,  trochu jsme tentokrát přecenili svoje síly, postupně jsem zjišťoval, že nebude schopni pečení, a hlavně zdobení cupcaků ukončit na čas. Upečené cupcaky byly stále příliš teplé na to, abychom nazdobili krémem, mohl by se rozpustit. Proto se kroužek stal trochu hektičtější, a hlavně jsme dost přesáhli čas, ve kterém běžně kroužek končíme. Doufám, že jsem dětem a rodičům nezpůsobili nějaké komplikace s navazujícími kroužky a vyzvedáváním dětí.

Myslím, že cupcaky se chuťově i vzhledově nakonec velice povedly, tato krásná kreativní výzva děti opět posune o schod výše v cukrářských dovednostech. Děti pečení sladkostí náramně baví, nejraději by pekly jen sladké a nebo dělaly sushi, to však nejde a i proto témata střídáme (často také neprozrazuji témata kroužků dopředu, to by nebylo pro děti to pravé překvápko).



Samozřejmě přikládám i recept….

Mrkvové CUPCAKY

Suroviny:
370 g oloupané mrkve
3 vejce
80 g krupicového cukru
1 lžička perníkového koření
150 g oleje
1/2 citronu
100 g vlašských ořechů
150 g hladké pšeničné mouky
9 g kypřícího prášku
Krém:
500 g smetanového sýra (žervé)
200 g tučného tvarohu
1-2 vanilkový cukr
lžička rumu nebo vaj. likéru
kůra z ½ pomeranče a citronu
šťáva z ½ citronu
špetka soli (pokud sýr není lehce slaný)
pár věcí navíc:
12-15 košíčků na muffiny
pekáč na muffiny
špejle nebo párátko
cukrářský sáček a špička na zdobení dortů
1x 200 g fondán Dr.Oetker
potravinářská barva /oranžová/ zelená

 Návod:

1.  Mrkve očistěte a nastrouhejte na jemném struhadle.
2.  Ořechy nasekejte na prkénku či v mixeru na menší kousky.
3.  V mise robota ušlehejte vejce s cukrem do husté pěny, postupně přidávejte olej, koření, kůru a šťávu z citronu a opět chvíli šlehejte.
4.  Pozvolna začněte vmíchávat mouku, mrkev, 2/3 ořechů, kypřící prášek, míchejte vše v robotu na nízké otáčky.
5.  Těstem naplňte po povrch košíčky a pečte v horkém vzduchu na 175°C asi 40 minut, zkoušejte špejlí, dokud není suchá.
6.  Suroviny na krém zlehka vyšlehejte v míse robota, dle potřeby přidejte více cukru a nechte vychladit nejméně hodinu v lednici. Krém naneste na důkladně vystydlé cupcaky cukrářským sáčkem a nazdobte hotovými mrkvičkami (také je dobré dát cupcaky před nazdobení mrkvičkami na chvíli do lednice, krém lépe ztuhne).

PS: recept je mírně upravený, inspirace pochází z časopisu Albert.

 

 

 

Dovednosti

Zveřejněno

24.3.2024

Share This