V posledních letech se na trhu zdravé výživy objevuje spousta produktů vyrobených z luštěnin (slané snacky, sušenky, nebo třeba různé těstoviny). Firmy také začaly produkovat a prodávat různé luštěninové mouky, cizrnovou, hrachovou nebo třeba z červené čočky. Dle mého názoru lidé v domácnosti moc nevědí, jak tyto mouky zpracovat, já sám jsem na ně abych pravdu řek i trochu pozapomněl. Pojďme to tedy napravit, cizrnová mouka je dobrá na veškeré obalovaní, hrachová je skvělá k zahušťování a červená čočka, tak ta je jako stvořená na pečení sladkostí. Také proto, byla čočková mouka a sušenky z ní, hlavním tématem našeho posledního kulinářského kroužku na Hanspaulce.
Zprvu byly děti překvapené, že se sušenky z tak neobvyklé mouky dají udělat, po namočení totiž cítili výraznou vůni, která dětem připomínala sušený hrách. To jim připadalo dost divné. Po upečení a ochutnání sušenek však byly nadšené, jak dobře mohou luštěninové sušenky chutnat (Díky máslu a čokoládě, není vůbec poznat, že je čočka v sušenkách použita). Doufám že i rodiče měli možnost sušenky ochutnat, jak by chtěl někdo opět vyzkoušet, tak níže přikládám samozřejmě recept. Nechybí tradičně i malá fotodokumentace z našeho tvoření.
Sušenky z červené čočky
Suroviny:
1 a ½ hrnku mouky z červené čočky
½ hrnku cukru
80 g změklého másla
1 vanilkový cukr
¼ čajové lžičky kypřícího prášku
⅛ čajové lžičky sody na pečení
1 vejce
špetka soli
100 g rozpuštěné čokolády
Návod:
V misce smícháme všechny suroviny, vytvarujeme kuličky a vyskládáme na pečící papír na plech a lehce umáčkneme. Poté je dáme do vyhřáté trouby cca na 180 stupňů a pečeme zhruba 7 až 10 minut.
Za recept mnohokrát děkuji tomuto autorovi.