Témata kroužku vaření většinou vymýšlím spontánně na poslední chvíli, nikdy není přesný plán, co se bude během školního roku vařit. Má to však jisté výjimky, jsou vybraná jídla která se každý rok opakují, oblíbené pokrmy které děti baví. Především sushi, tortilly, muffiny, ovocná bublanina a nebo třeba pizza. A právě pizza byla tématem posledního kroužku. A nebyla to ledajaká pizza, při výběru surovin jsem vsadil na tu nejlepší mouku přímo z Itálie, která se na těsto používá. (Pokud byste chtěli skrze italské produkty nasát kus Itálie, tak doporučuji navštívit supermarket v Rudné Cortelazzi) První mouka na obrázku je do těsta, druhá následně slouží na podsyp. Níže v článku najdete stručný recept, který můžete vyzkoušet i doma.
Omáčku na pizzu pro všechny děti umixovala starší děvčata jež chodí do kroužku od jeho počátku. Omáčka se vyrábí z krájených rajčat z plechovky, česneku, sušených bylinek, trochou olivového oleje a soli. Pro děti jsem samozřejmě připravil i obrovskou paletu surovin, ze kterých mohly vybírat. Sýry, olivy, sušená rajčata, žampiony, různé druhy zeleniny, vejce, parmazán, bylinky a řadu dalších dobrot. Nechyběl ani ananas, některé děti mě upozorňovali že na pizzu nepatří což vím, pár dětí však i tuto exotickou surovinu ocenilo a nezbylo vůbec nic.
🍕 Těsto na pizzu recept 🍕
Suroviny:
Těsto:
500g italská hladká mouka (ideálně značky Stagioni 5)
1 lžička cukr
3/4 sáček sušené droždí
1 lžička sůl
2 lžíce olivový olej
2 a 1/2 dcl vlažná voda
mouka Stagioni 5- semola na podsyp
omáčka
0, 3 dcl rajčata
1 stroužek česnek
1 lžíce olivový olej
1 lžička provensálské byliny (nebo koření na pizzu)
sůl
Návod:
1. Mouku nasypeme do mísy hnětače, přidáme cukr, droždí, sůl, olej. Začneme pomalu hníst a postupně přiléváme vodu, vypracujeme ve vláčné těsto. (Nemělo by být příliš tuhé)
2. Následně necháme těsto přikryté kynout při pokojové teplotě nejlépe 48 hodin (čím déle tím lépe). Poté propracujeme, přidáme trochu semoly, aby se nelepilo, opět necháme asi hodinu kynout.
3. Zapneme troubu na 210 stupňů a vložíme do ní velký prázdný pekáč, necháme vyhřát.
4. Omáčku umixujeme ze všech surovin.
5. Pomoučníme stůl a vysypeme na něj těsto, vytvarujeme kouli, stlačme ne placku a začneme točivými pohyby tvarovat do oválu v co nejtenčí těsto, okraje nechte 1,5 cm hrubší.
6. Těsto potřeme omáčkou, posypeme libovolnými surovinami (množství surovin nepřehánět, aby se pizza propekla), bazalku nechte až po upečení na ozdobu aby se nepálila, pizzu přesuneme na pečící pápěr a následně na vyhřátý pekáč.
7. Vložíme zpět do trouby a pečeme dle uvážení kol 15 minut. Zkontrolujeme jestli je spodní střed suchý.
Můj tip: do těsta občas přidávám také lžičku sušených provensálských bylinek
těsto lze také uchovávat v lednici na další dny.
Z fotek můžete vidět, že jsme se opět přesunuli do velké školní kuchyně, díky velkým troubám zde můžeme udělat tak masivní pečení pizz, v malých kuchyňkách by toto během 1,5 hodiny nebylo možné. Děti si to zde navíc velice užívají, kuchyni znají pouze jako strávníci a to co se děje za pultem výdejny je pro ně velká neznámá.