Greenwayfood

by Petr Klíma

Kroužek vaření 2024 3/4

Kroužek vaření 2024 3/4

Máme za sebou další lekce kroužku vaření, jak je tomu již tradicí, přidávám malý foto report včetně receptů, které můžete doma ihned vyzkoušet.

Na třetí lekci se děti měly možnost naučit udělat tak trochu jinou boloňskou omáčku. Tu tvořila kromě tradiční kořenové zeleniny, rajčata a červená čočka, ta omáčku výživově obohatila a také přirozeně zahustila. Společně s celozrnnými špagetami jsme připravili velice chutný a výživný pokrm bez masa.

Boloňská omáčka z červené čočky

Suroviny:
1 ks mrkve
1ks petržele
3 lodyhy řapíkatého celeru
1 ks červená cibule
5 lžic olivového oleje
3 stroužky česneku
2 lžíce rajčatového protlaku
250 ml krájených rajčat
500 ml vody + 1 kostka zeleninového vývaru
140 g červené čočky
1 lžíce cukru krupice
1 lžička mleté sladké papriky
1 ks bobkového listu
1 lžička soli
čerstvé oregano

Návod:
1. Všechnu zeleninu omyjte a oloupejte a nakrájejte ji na opravdu drobné kostičky.
2. Ve větším kastrolu rozpalte olej na středně vysokou teplotu, vsypte zeleninu, za stálého míchání restujte, až se krásně rozvoní a mrkev pustí barvu, potrvá to 5-10 minut. Poté přidejte jeden prolisovaný stroužek česneku a rajčatový protlak a krátce je v základu promíchejte. Hrnec částečně stáhneme z ohně, vsypte mletou papriku, rychle ji rozmíchejte v horkém tuku, podlijeme zeleninovým vývarem a vraťte na oheň.
3. Do hrnce přidejte čočku, rajčata, bobkový list, nové koření a cukr. Promíchejte, přiveďte k varu a poté stáhněte plamen na velmi mírný a zvolna vařte za občasného míchání asi 20 minut (podle potřeby můžete přilít trochu vývaru), ke konci míchejte častěji.
4. Až bude čočka úplně měkká a téměř rozvařená (trvá to opravdu přibližně 20 minut) a omáčka díky tomu krásně zhoustne, přidejte ještě prolisovaný stroužek česneku (nebo i dva), nasekané oregano, už jenom krátce prohřejte a podávejte s těstovinami a špetkou parmazánu.

 

 

 
  
   
   
  
   
 
  
    

Na další lekci, tentokrát už listopadové, jsme si už dali malou přípravu na sváteční oslavy, vyzkoušeli jsme upéct domácí slané tyčinky, které se mohou hodit například na silvestrovský stůl.

Sýrové tyčinky s goudou

Suroviny:
250 g pšeničné hladké mouky bio
120 g strouhané goudy
100 g povoleného másla
20 g sádla
80 g smetany
1 žloutek
1 lžička práške do pečiva
1 lžička sušených bylinek
1 lžička soli
1 vejce na potření
semínka / sůl / kmín na posypání

Návod:
1. Do mísy postupně nasypeme mouku, nastrouhaný sýr, změklé máslo, sádlo, přilijeme smetanu, přidáme žloutek, kypřící prášek, bylinky a osolíme.
2. Vypracujeme hladké těsto, necháme 20 minut odležet v chladu, Vyválíme tenkou placku a vykrojte tyčinky libovolných tvarů, potřeme rozšlehaným vejcem.
4. Posypeme semínky / solí / kmínem aj.
5. Dáme péct na cca 15 minut na 180 °C.

Krásnou dobrou chuť…. PK



   

  


  
   
    
   


Dovednosti

Zveřejněno

18.11.2024

Share This