Greenwayfood

by Petr Klíma

Kroužek vaření 2024 1/2

Kroužek vaření 2024 1/2

Po krásných letních prázdninách jsme opět s dětmi z Hanspaulky vkročili do nové, již třetí sezony školního kroužku vaření. Tímto prvním článkem a fotkou výše vám chci představit staré (zkušené) i nové žáky, jež v tomto roce měly to štěstí, že se mohly stát součástí naší kulinářské party. Pár dětí ještě na fotce bohužel chybí, doufá, že i ony brzy doplní naši partu, která v tomto roce čítá 19 členů. Musím podotknout, že byl letos o kroužek enormní zájem, a je mi moc líto, že jsem z kapacitních důvodů musel tolik dětí odmítnout, snad se jim poštěstí v příštím roce.


___________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Na první lekci, která nemohla být nijak obtížná (abychom si otestovali nováčky), jsme si uvařili výtečnou polévku z pečených paprik a rajčat s celozrnnými těstovinami. Recept jsem vybral z mojí první Zeleninové kuchařky. Velice často zeleninu do polévek peču, stejně tak i ve školní jídelně, chuť zeleniny je o dost výraznější a polévka o to lepší. Děti měly zprvu možnost očistit a nakrájet čerstvou zeleninu, včetně cibule, z které se i trochu pláče 🙂 Po založení polévky se děti věnovaly vaření a krájení celozrnných těstovin, posledním úkolem bylo polévku do hladka rozmixovat a dochutit. Z fotek vidno, že to byla zábava, koukněte, jak jim to šlo od ruky, přikládám i podrobný recept.

      

     


     

Polévka z pečených paprik a rajčat s těstovinou

5 porcí
Doba přípravy 60 minut

Suroviny:
3 červené papriky
1 oranžová paprika /může být zelená/
2 zralá rajčata
2 lžičky provensálských bylin
olivový olej
2 střední červené cibule
1 malá mrkev
1 brambora
mořská sůl
50 g celozrnných těstovin
(my měli k dispozici fusilli)

Návod

1. Papriky nakrájíme na hrubší kusy, rajčata nahoře nařízneme, vše polijeme olejem, posypeme bylinkami, zlehka osolíme a zamícháme. Pečeme v předehřáté troubě na 180 asi 30 minut dozlatova, občasně můžete promíchat.
2. Na oleji osmahneme dozlatova nahrubo nakrájenou cibuli a mrkev. Zalijeme 1,5 l vody, přidáme muškát, na kostky nakrájenou bramboru, trochu soli a vaříme, dokud brambory nezměknou.
3. Těstoviny vložíme do malého hrnce s vroucí osolenou vodou , povaříme asi 7 minut al dente. Scedíme, zchladíme studenou vodou a nakrájíme na libovolné kousky (můžete koupit i drobné těstoviny, které nebudete muset překrajovat).
4. Do uvařené polévky vložíme pečenou zeleninu a rozmixujeme do jemného krému, dle potřeby osolíme.
6. Do dochucené polévky vložíme nakrájené těstoviny a necháme v polévce chvíli dojít, těstovina ještě pěkně zvýší objem.

Tip: polévku můžete zjemnit smetanou a posypat vrstvovými bylinkami (bazalka, petrželka, oregano).

Naše druhé setkání bylo ve znamení pečení sezonního moučníku. Na děti čekal recept na výtečné a dosti známé hraběnčiny řezy. Jablíčka jsou nyní všude kolem nás a pak už jen stačí obstarat pár základních surovin a můžete se pustit do pečení, níže také najdete recept, abyste zkusili i doma. Na pečení doma velice často používám špaldovou polohrubou bio mouku od Probio, která je pro tyto příležitosti ta nejlepší a nejkvalitnější, i my jsme ji na kroužku měli k dispozici. Trochu jsme opět bojovali s troubami, které si občas dělají, co chtějí, ale nakonec vše dopadlo, jak mělo. Mimo to jsme si po úklidu, při čekání na výsledný produkt, volný čas naplnili malým kvízem z gastronomie, což děti také vždy náramně baví.


    
  

   
  

 Hraběnčiny řezy

Suroviny:
300 g špaldové polohrubé mouky
150 g změklého másla
90 g cukru moučky
3 vejce
6 ks jablek
1 hrst ořechů
2 hrstky rozinek
1 lžička mleté skořice
1 vanilkový cukr

60 g cukru krystal
pekáč 30 x 20


Návod:

1. Mouku vsypeme do mísy, přidáme máslo, cukr, žloutky a rukama vypracujeme hladké těsto. Z těsta odebereme třetinu a odložíme zabalené ve fólii do mrazáku. Zbytek těsta rovnoměrně vtlačíme na pekáč s pečicím papírem.
2. Jablka oloupeme a nastrouháme nahrubo, zlehka vyždímáme, smícháme s vanilkovým cukrem, skořicí, nasekanými ořechy a rozinkami. Rovnoměrně rozprostřeme na těsto.
3. Z bílků a cukru krystal ušleháme sníh, který natřeme na jablka. Nakonec na hrubém struhadle nastrouháme zbytek těsta na jablka, vložíme do trouby a pečeme na teplotu 180 °C asi 45 minut.



   


Dovednosti

Zveřejněno

6.10.2020

Share This