Druhé zářijové setkání s dětmi, které se nám značně rozrostlo, jsem zaměřil na podzimní polévky. Hlavním důvodem byl byl fakt, že děti v jídelně polévky odmítají, často misku s polévku pouze míjí, jako by neexistovala. Není to ale vždy, je zde několik favoritů jako vývary, gulášovka, zelňačka nebo rajská, ty tu mizí z pultu ihned. A právě krémy z různých druhů kořenové zeleniny, které umím dle ohlasů dospělých připravit vážně dobře, jsem vybral na tímto směrem směřovaný kroužek. Nechávám děti pracovat s celým receptem, každá skupinka má vytištěný arch papíru, na kterém najde suroviny a následný postup jak celý pokrm připravit. Takže zde máme kromě vaření a finálního jídla i čtení s porozumění či poznávání surovin, které děti z textu musí najít na společném stole a použít. Většina receptů pochází z mých kuchařek, které si můžete prohlédnout na tomto odkazu.
Na začátku jim vždy vysvětlením o jaké pokrmy jde, také nastíním méně známé suroviny, tentokrát to byla pohanka, jáhly a červená čočka, nebo rostlinné smetany, několik dětí některé suroviny znali, někteří zase ne.
Mou specialitou je to, že většinu zeleniny převážně kořenové, před přidáváním do krémových polévek upeču s bylinkami, koření a olejem dozlatova, aby byla výsledná chuť výraznější. I toto si děti vyzkoušeli, jedna skupinka krájela dýni hokkaido, druhá celer, v třetí polévce se restovali žampiony v základu. Právě zmiňované pseudoobiloviny a čočka polévky více dohustily a výživově obohatila, i toto je cesta jak skrytě naučit děti tyto zapomenuté racionální suroviny naučit jíst. V polévkách opět nechyběly čerstvé bylinky. Koriadrem, pažitkou a šalvějí děti dotáhly polévky do výtečné chuti. Na zjemnění jsme použili kokosové mléko a mandlovou smetanu, taktéž méně používaný druh alternativní smetany bez laktózy.
Navíc jsem děti nechal upéct bylinkovo-česnekové bagetky s bylinkami, které k polévkám zakusovali a po kterých se zaprášilo během pár sekund.
Vyzkoušet polévky si můžete doma i Vy, zde přikládám recepty:
-
žampionovou polévku s pohankou a šalvějí
Příště se zaměříme na podzimní saláty…… pěkné dny.