Na posledním kroužku jsem s dětmi opět dali do chodu všechny trouby školní kuchyně. V hlavní roli byla celozrnná ječná mouka, ze které děti tentokrát vykouzlily slané krekry. (Recept zde ) K sušenkám děti měly mimo to na výběr vyrobit několik zajímavých pomazánek, z pečené řepy s uzeným tofu, z dýně hokkaido s dýňovými semínky a také fazolovou pomazánku s paprikou a sušenými rajčaty. Níže přikládám recepty a také malou fotodokumentaci, jak nám to šlo od ruky.
Pomazánka z pečené červené řepy
Suroviny:
1 větší pečená řepa
(Pečeme s olejem, solí na 170° asi 50 minut.)
100 g uzeného tofu
1 stroužek česneku
100 g pomazánkového másla
1 lžíce sušených bylinek
1 lžička olivového oleje
citronová šťáva
sůl
Návod:
pečenou řepu, tofu a česnek nastrouháme na jemném struhadle. Vložíme do mísy, přidáme pomazánkové máslo, sušené bylinky, olej, osolíme, zastříkneme citronovou šťávou a zamícháme.
Fazolová pomazánka
s pečenou paprikou a sušenými rajčaty
Suroviny:
1 plechovka vařených červených fazolí
1 lžíce sušených rajčat v oleji
1 upečená červená paprika
(Pečeme s olejem, solí na 170° asi 25 minut.)
1 stroužek česneku
1 lžičce olej ze sušených rajčat
sůl/ mletý pepř dle potřeby
Návod:
fazole scedíme, dáme do nádoby mixéru, přidáme pečenou papriku, 2 lžičce sušených rajčat, česnek, lžíci oleje, osolíme opepříme a rozmixujeme na jemnou pomazánku.
Dýňová pomazánka
Suroviny:
½ upečené dýně hokkaido
(Pečeme s olejem, provensálským koření a solí na 170° asi 40 minut.)
150 g měkkého tvarohu
hladkolistá petrželka
1 lžička tahini
dýňová semínka
olivový olej
sůl
Návod:
dýni rozmačkáme v misce vidličkou, přidáme tvaroh, nasekanou petrželku, tahini, nasekaná dýňová semínka, osolíme a zamícháme.