Počet porcí 5
Doba přípravy 50 minut
Budeme potřebovat:
1 paličku česneku (asi 7 stroužků)
450 g oloupaného celeru
1 lžička provensálských bylinek
panenský olivový olej
1 cibule
3 lžíce jáhel
1 menší brambory /80g/
2 lžíce citronové šťávy
špetka mletého muškátu
mořská sůl
1 dcl mandlové smetany
čerstvé bylinky na zdobení (petrželka, pažitka)
Návod:
1. Celer oloupeme nakrájíme na větší kostky, česnek oloupeme, vložíme na pekáče, polijeme olejem, posypeme provensálem a pečeme v troubě na 170°C asi 20-30 minut do zlatova.
2. Na oleji osmahneme na kostičky nakrájenou cibuli do růžova, vsypeme jáhly, krátce orestujeme, přidáme nakrájenou bramboru, zalijeme 2 l vody, osolíme, přidáme muškát a vaříme pozvolna asi 20 minut, dokud brambora nezměkne.
3. Do polévky vsypeme upečený celer s česnekem, přidáme citronovou šťávu, a rozmixujeme, zjemníme smetanou.
4. Dle potřeby osolíme, na talíři posypeme čerstvou petrželkou či pažitkou.