Hrachová kaše nemusí být nutně s párkem či uzeným. Často ji dělám s růžičkovou kapustou nebo třeba takto, s příjemně nasládlou mrkví provoněnou praženým sezamovým olejem. Aby kaše korespondovala s touto neobvyklou kombinací, dochucení jsem zvolil mírně pikantní s chilli a zázvorem. Tak snad vás toto nadchne stejně jako mě!
Počet porcí 4
Doba přípravy 55 minut
Budeme potřebovat:
300 g žlutého hrachu půleného
3 středně velké cibule
6 lžic řepkového oleje
1 lžíce soli
1 lžička mletého chilli
1 lžička mletého zázvoru
1 vrchovatá lžíce majoránky
2 stroužky česneku
3 větší mrkve
sezamový olej
hrstka míchaného sezamu (černý s neloupaným)
jarní cibulka
Návod:
- Hrách namočíme nejméně na 12 hodin, může být i déle. Pokud ho necháme namočený více dnů, vodu během této doby několikrát vyměníme.
- Scezený hrách zalijeme čerstvou vodou (asi 1,2 litru), přivedeme k varu a vaříme pod pokličkou, dokud hrách nezačne měknout, cca 45 minut. (Pro lepší stravitelnost můžeme v polovině vaření vodu slít a vyměnit za čerstvou.) Dle potřeby vodu doléváme.
- Mrkev nakrájíme na dvoucentimetrové hranolky, zalijeme zlehka sezamovým olejem, osolíme, a pečeme na 180°C asi 30 minut do zlatova. Nakonec přisypeme hrstku sezamu, který také necháme chvíli opéct.
- Na pánvi pozvolna smažíme na oleji cibuli. Přidáme koření a ještě chvíli orestujeme. Vsypeme do téměř uvařeného hrachu, přidáme sůl a ještě chvíli povaříme. Hrách i s cibulí rozmixujeme tak, aby se zahustil, některé půlkuličky hrachu mohou zůstat celé. Nakonec dle potřeby dosolíme a vsypeme majoránku.
- Na talíř naneseme kaši, přidáme porci mrkve, posypeme najemno nakrájenou jarní cibulkou. Opět můžeme zakápnout sezamovým olejem. Pro zjemnění můžeme také přidat sójový jogurt.
Naprosto famózní jídlo, ta mrkvička je vážně vychytaná 🙂
Díky, sezamový olej stojí za to!