Greenwayfood

by Petr Klíma

Kopřivové placičky

, ,
Kopřivové placičky

Tak už se nám snad pomalu blíží jaro a s ním také nejvýznamnější křesťanské svátky roku velikonoce. A to si žádá pohlédnout se po nějakém nevšedním receptu, který bychom si mohli připravit. Co třeba vyzkoušet tyto placičky. Quinoa, ale také tsampa (pražená ječná mouka), která je dobrá nejen jako snídaně, placičky dělá o dost výživnější a díky ní drží pěkně pohromadě. Z tsampy se dají péct mimo jiné sušenky, koláč nebo třeba i zahustit polévku, doporučuji vyzkoušet.

Důležité také si bude pro tento pokrm obstarat kopřivy. Jarní kopřivy rostou všude kam se podíváte, bylo by hřích jejich potenciálu nevyužít. Důležité je vybrat vhodné místo, kde si kopřivy natrhat. Určitě dost daleko od pesticidy znečištěných polí, také v místě, kde se venčí psi nebude úplně ideální, to však snad ale každého napadne. Já si na trhaní beru gumovou rukavici, tak stejně v kuchyni při přebrání a manipulaci s nimi, přeci jen nějaké ty jemné jehličky v kůži není nic příjemného. Kopřivy by měli být dobře obrané od kořínků a tuhých stonků a suchých stébel, čím mladší a menší tím lepší. Pak už jen stačí spařit horkou vodou a dále s nimi pracovat, ale to už si řekneme v receptu.

Počet porcí: 4
Doba přípravy: 60 minut

Suroviny:
150 g bílá quinoa
100 g mladých kopřiv
2 bio vejce
80 g strouhaného parmazánu
60 g tsampa Pema
hrst nasekané petrželky (nebo medvědí česnek)
2-3 stroužky česneku
mořská sůl dle potřeby
dresink:
2 vaničky zakysané smetany
1 lžíce dijonské hořčice
sůl /mletý pepř
pažitka nebo kopr
(občas přidávám i trochu tabasca nebo harrisy)

libovolný salát jako příloha

Návod:
1. Quinou zalijeme dvojnásobným množství vody, přivedeme k varu, vařič ztlumíme na minimum a vaříme dokud se voda nevyvaří asi 25 minut, necháme pod pokličkou dojít. Vysypeme do vetší mísy a necháme vychladnou.
2. Kopřivy vložíme do misky a zalijeme vroucí vodou, necháme minutu ve vodě, poté scedíme a důkladně vyždímáme, nasekáme najemno .
3. Do mísy s quinoou vyklepneme vejce, přidáme kopřivy, parmazán, tsampu, petrželku, utřený česnek, osolíme a zamícháme. Necháme 10 minut uležet.
4. Z těsta tvoříme rovnoměrné placičky, které vložíme rozehřátou na pánev s trochou olivového oleje a opékáme z obou stran asi 2 minuty dozlatova.
5. Ze všech suroviny umícháme dresing. Placičky servírujeme se salátem a dresingem.

Vložit komentář

Dovednosti

Zveřejněno

25.2.2024

Share This