Na začátku mé kariéry, když jsem nastoupil do kuchařského učení, vařil jsem na praxi, kterou jsem absolvoval v brněnském hotelu International, zpočátku jen klasické polévky. Jedna z nich, klasika českých jídelen, na kterou musím zavzpomínat, je bezesporu kmínová s vejci. Ne každý kmín miluje, což je možná škoda, je totiž velmi blahodárný. Kmín má v jídle velice důležitou úlohu, napomáhá dobrému trávení, dezinfikuje střeva, detoxikuje, ale také podporuje chuť k jídlu. A proto bychom na něj při vaření neměli zapomínat. Vyzkoušejte hodně vzdálenou verzi této polévky, je neobvyklá a výtečná.
5 porcí
Doba přípravy 45 minut
Budeme potřebovat:
1 středně velká cibule
4 lžíce olivového oleje
1 lžíce drceného kmínu
250 g brambor
120 g mrkve
120 g celeru
2 stroužky česneku
1 kostka zeleninového bujonu
6 lžic hrubé kukuřičné krupice
1 lžíce majoránky
200 g tofu natural
1 lžička mleté kurkumy
1 vrchovatá lžička černé soli
čerstvě mletý pepř
1 vrchovatá lžička lahůdkového droždí
malý svazek pažitky
Návod
- Cibuli nakrájíme na jemno, vložíme do hrnce s rozehřátým olejem, osmahneme do růžova. Přidáme nahrubo nasekaný česnek, kmín a opět chvíli orestujeme.
- Zalijeme 1,5 l vody, vsypeme na kostky nakrájený brambor, mrkev a celer. Přidáme krupici, bujon a pozvolna vaříme asi 30 minut, dokud není zelenina uvařená.
- Tofu, kurkumu a černou sůl vložíme do misky a pečlivě rozmačkáme. Vsypeme do polévky a ještě asi 2 minutky povaříme.
- Dle potřeby ochutíme solí, pepřem a droždím. Vsypeme majoránku a odstavíme z plotny. Polévku necháme nejméně 10 minut pod poklicí dojít. Na talíři servírujeme s najemno nakrájenou pažitkou či petrželkou.