Tento pokrm je u nás už pár let velkým hitem zdravé výživy. Když jsem ho poprvé ochutnal, vážně mě nadchl. Jeho předností je pikantní chuť a především zdraví a tělu prospěšné účinky. Většinou funguje jako příloha, salát k hlavnímu chodu. Kimchi k nám docestovalo z Korey, kde tento způsob kvašení zeleniny používali k uchování sezonní zeleniny na zimu. Kimchi přispívá k udržení zdravého trávícího systému, stimuluje chuť k jídlu a podporuje vitalitu. Základní receptura je z čínského zelí a dle chuti a možností se dá přidat mrkev, různé druhy ředkve, papriky, jarní cibulka a další. Moje verze je o něco jemnější, než je tomu třeba u klasického kimchi, připravovaného v jeho původní zemi.
10 – 12 porcí
máčení zelí 2 hodiny
přípravy 10 minut
kvašení nejméně 2 dny
Budeme potřebovat:
1 větší čínské zelí
3 pl mořské soli
1 papriku
2 menší mrkve
3 pl sójové omáčky
2 čl vrchovaté drcených chilli papriček /každý podle odvahy/
4 nastrouhané stroužky česneku
1 pl strouhaného čerstvého zázvoru
větší zavařovací sklenice
Návod:
1. Do větší mísy vlijeme vodu, přidáme sůl a necháme rozpustit. Zelí nakrájíme na libovolné (větší) kousky a vsypeme do mísy s vodou. Necháme naložené 2 hodiny. Vodu scedíme a zelí propláchneme vodou. Ochutnáme – zelí by nemělo být příliš slané. Pokud ano, znovu propláchneme.
2. Do mísy se zelím přidáme na nudličky nakrájenou mrkev, papriku, sójovou omáčku a zbytek dochucovacích surovin. Rukama důkladně promačkáme, zelenina by měla pustit trochu šťávy. Dle potřeb můžeme mírně osolit.
3. Kimchi napěchujeme do sklenice a necháme v pokojové teplotě kvasit nejméně dva dny s mírně povoleným víčkem. Zkvašený salát skladujeme v chladném místě, vydrží asi 1 měsíc.
4. Na talíři posypeme jarní cibulkou a sezamem.
Milionty recept na kimchi na ceskem webu.
Těch není nikdy dost!!! 🙂
Já bych dodala že tenhle je zatím nejlepší, alespoň pro nás 🙂 bylo to první kimčchi, které jsem ustála bez bolesti břicha a je výborné. Od té doby se vždy od toho receptu odpíchnu, ať už ho dělám jakkoli.
To jsem rád, je pravda že to není úplně přesný recept jak by se kimchi mělo dělat, ale nám tak chutná 🙂