To že u nás v rodině snídáme všemožné druhy obilných kaší s ovocem, jsem už nastínil v tomto výživném článku. Koncem minulého roku se mi však do rukou dostal jeden báječný a velice chutný produkt Tsampa (energie z Himaláje), který má mimo výživy i větší charitativní přesah (MOST Pro Tibet, je nezisková organizace, která od roku 2004 podporuje chudé komunity v indickém Himálaji), na těchto stránkách najdete spoustu zajímavostí o jejich projektech.
Jedná se o pražený ječmen, který je následně umletý na jemný prášek- instantní kaši, jehož následná příprava Vám nezabere téměř žádný čas, dokonce se ani nemusí vařit, smíchat můžete i s ranním jogurtem. Abych pravdu řekl, tak mě moc instantní kaše nechutnají, ale tato je vážně dobrá, právě pražení ji dělá velice ojedinělou. Dle historie ječmen začali Tibeťané pražit před více než tisíci lety a od té doby z něj čerpají sílu, živiny a dlouhodobou energii. Výrobci Tsampy se nechali inspirovat a přichází na trh z dvěma produkty. Jedním je čistá pražená kaše, v druhé řadě se v oranžové krabičce skrývá kaše pod názvem mandle meruňka, s přídavkem konopného semínka, další alternativa na cesty pokud nechcete vozit spoustu surovin. Oba druhy jsou velice výživné, obsahují důležitou vlákninu, vitamíny a minerály, které dopomáhají ke skvělé výživě a dobrému zažívání, samotní tibetští Šerpové a jejich vitalita jsou tomu důkazem. Mimo to je tento produkt vyráběný z bio ječmene pěstovaný na jižní Moravě. Myslím že to už je dost důvodů, proč si jej objednat z e-shopu a vyzkoušet k snídani.
Tsampa je produkt který vybízí k vytváření dalších jídel. Je určitě mnoho způsobů kde ho zakomponovat. Nabízí se polévky, různé kuličky, do palačinek, cukroví, sušenek, nebo třeba pomazánek. Já pro vás vyzkoušel kombinaci kaše a jáhel, v elegantních šiškách máte opět něco nového pro vaše mlsné jazýčky, vyzkoušejte!!!
Jáhelné šišky s mákem
Počet porcí: 2
Budeme potřebovat:
100 g jáhel
50 g kaše Tsampa
špetka soli
mletý mák
lžíce kokosového tuku
javorový sirup
Návod
Jáhly spaříme horkou vodou, scedíme, zalijeme 500 ml vody (část můžete nahradit rostlinným mlékem), osolíme a vaříme do změknutí 25-30 minut dokud se voda nevyvaří.
Do jáhel vmícháme Tsampu, a necháme trochu vychladnout. Z kaše tvoříme šišky které (je dobré mít trochu vlhké ruce) dáme na chvíli ztuhnout do lednice. Poté osmahneme na pánvi do růžova na kokosovém oleji.
Na talíři posypeme mákem a polijeme sirupem. Můžete nazdobit s sezonním ovocem či švestkovým rozvarem.
Můj tip: těsto lze použít i jako knedlík, nakrájejte i jako menší noky, krátce prohřejte ve vodě a smíchejte třeba se špenátem nebo houbami.